fredag 18 juli 2014

Allt går! Och går det inte så går det ändå.

Så sa Dregen häromdagen i sitt eminenta sommarprogram på radio. Skön kille Dregen med en klockren livsdevis.

Offtopic, men det här inlägget handlar om träning och om vikten av att inte ge upp och acceptera omständligheter som presenteras dig utan att tänka själv.

För två år sedan upptäckte jag att det blev svårare och svårare att läsa på telefon eller i sämre ljus osv. Gick och testade min syn och optikern konstaterade att jag blivit ålderssynt och börjar tappa förmågan att läsa på nära håll. Att tappa delar av synen var ett hårt slag då jag alltid uppskattat min dittills perfekta syn. Men kanske allra mest mentalt då det kändes som det värsta och tydligaste tecknet på det ofrånkomliga. Jag har passerat zenit och  nu börjar utförslöpan i kroppen. Mina döttrar skojade med mig "face it pappa du är gammal". Optikern provade ut läsglasögon och när jag kom med dom till jobbet så skrattade dom lika mycket där som hemma. Visst gick det lättare att läsa med glasögonen men jag var långt ifrån vän eller bekväm med dom så jag kämpade på utan så gott det gick med att kisa och försöka fokusera. Kunde fortfarande läsa böcker och tidningar om ljuset var bra men kände att det blir sämre och sämre och snart måste jag nog bita i det sura äpplet och ta fram glasögonen även vid andra tillfällen än nattduksbordet.

Men förra hösten / vintern hörde jag något om att man kan träna bort ålderssynthet. Jag gillar ju att träna och då blev jag snabbt mentalt inställd på att ja varför skulle inte det gå? Det beror ju på muskulatur i ögat som tappar elasticitet och fokuseringsmöjlighet. Jag kanske bara kan träna bort det? Så jag la undan glasögonen och bestämde mig för att se ok utan. Redan efter någon månad kändes det som bara att inställningen att det här går att träna bort hjälpte, och jag tyckte läsningen gick allt bättre och glasögonen användes allt mer sällan.

Så för en tid sen av en slump såg jag en artikel om just det här, blev nyfiken googlade och beställde boken  Read Without Glasses at Any Age. Efter att läst igenom den och tränat lite nu är jag helt övertygad om att jag snart kommer kunna se helt bra igen även på mycket nära håll, finstilt och i sämre ljus. Jag kan nu läsa tidningar och böcker obehindrat igen även med mycket små typsnitt och märker redan en stor förbättring skapad med hjälp av några enkla träningsmetoder och fokuseringstänk från boken. Det som nu behöver bli bättre är framförallt läsning i dåligt ljus, men det kommer, bara att träna på.

Det här med ålderssynthet drabbar nära nog alla mer eller mindre runt 40-50 års åldern. Och inte hör man av några optiker, att det där kan du träna bort. Kanske inte så konstigt de vill ju förstås sälja sina tjänster och framförallt nya glasögon med starkare och starkare glas ju sämre syn du får. Det är också så typiskt att som "patient" eller drabbad av något som man inte har fackkunskap om att man bara accepterar vad experterna säger och införlivar sig. Ok det här är tidens gång jag får lära mig leva med det. GÖR INTE DET. ALLT GÅR! OCH GÅR DET INTE SÅ GÅR DET ÄNDÅ. Det är så man måste tänka för att lyckas både med det här och annat här i livet.

Jag listar här några strategier från boken och hur man kan träna sig till en bra syn igen:

- Kisa aldrig och försök inte att stirra för att se,. Det skapar bara spänningar och sämre syn över tiden
- Avslappnade ögon är nyckeln, inga spänningar och utvilade ögon är lösningen. Kupa händerna över ögonen för kort vila, blunda massera runt ögonbenen. Blunda och blinka ofta för utvilade ögon
- Koncentrera dig inte att försöka se, acceptera om det är suddigt, det blir snart bättre
- Använd helst aldrig eller i alla fall så lite som bara möjligt läsglasögon, din syn kommer snabbt försämras om du börjar använda glasögon.
- Träna på små typsnitt och flytta avståndet till boken fram och tillbaka, låt ögonen ställa in sig till fokus utan ansträngning.
- Tänk på det vita mellan raderna och bokstäverna som tunna vita lysande linjer. De svarta bokstäverna kommer då fram automatiskt och du hittar fokus naturligt och utan ansträngning
- Träna på att hålla texten närmare och närmare ögonen för att naturligt hitta fokus utan ansträngning

Så du som likt mig har ålderssynthet, lägg bort glasögonen och sätt igång och börja träna. Rätt underhållen finns det ingen anledning att inte kunna läsa bra utan glasögon mycket långt upp i åldrar > 70. Det är precis som med det mesta här i livet. Practice makes good. It's never too late!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar