tisdag 3 november 2015

Antioxidanter minskar effekten av högintensiv träning

Lite komiskt, skrev ju ett långt inlägg igår (det här är betydligt kortare dont worry) om mina erfarenheter av olika träningsmodeller och mycket kring högintensiv intervall träning. Senare på kvällen igår på Aktuellt var det ett inslag om just det och en "break through" där forskare för första gången kunnat visa varför den högintensiva intervallträningen var så bra. Forskning.se Karolinska pressmeddelande högintensiv intervallträning.

Kortfattat varför HIT (studien träning 30 sek intervaller på max) är nu bevisat av Karolinska. Den bryter ner kalciumkanaler i muskelcellerna vilket utgör bra signal för adaption och nybildning av Mitokondrier (Wikipedia). Fler Mitokondrier ( cellens energifabrik) är lika med ökad muskeluthållighet. Den ökade nedbrytningen av kalciumkanaler orsakas av en ökning av fria radikaler och det är nu det lite bakvända kommer, i alla fall för mig. Jag har tidigare läst mig till att fria radikaler skapar oxidation och är bad news för våra celler och bryter ned dem. Men här just ur träningsynpunkt och för adaption av högintensiv träning verkar de förbättra resultatet och anpassningen av träningen. Fria radikaler begränsas med antioxidanter i mat grönsaker, frukt t ex. eller tillskott C och E vitamin etc. Studien visar nu att mycket antioxidanter i det här fallet motverkar effekten av träningen och nedbrytningen av kalciumkanaler.

Alltså mycket oxidanter försämrar resulatet av högintensiv träning enligt studiens resultat. Ja man lär så länge man lever. Skrev igår att högintensiv träning är the shit. Det verkar stämma ännu bättre idag. Men nu ska den tydligen göras utan apelsiner och blåbär också? 

Nej det här kanske får undersökas lite mer. Sen är det ju alldeles för gott med frukt och grönt för att låta bli att äta det.

Edit 4/11. Det är hett i media nu. På TV 4 nu på morgonnyheterna var Professor Håkan Westerblad som gjort studien där och pratade om det här. 
Han säger också att den största effekten fås av mindre tränade. Redan elittränade som tränat upp effektivare antioxidativa system når inte samma effekt då kalciumkanalerna inte påverkas på samma sätt. 

Slutsats, det är nog bra med HIT för alla men de kraftigaste effekterna erhålls som så ofta av de som inte är så anpassade.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar