torsdag 12 november 2015

Comeback med Kompiskampen

Idag är det exakt 7 veckor sedan jag bröt höften. Rehab går bra, men jag kan inte gå så bra än. Behöver en krycka och orkar bara gå korta sträckor. Även om jag blir bättre och bättre snabbare än vad jag vågat hoppas så börjar jag bli trött på stelhet, småont och att se ut som en gammal gubbe när man sakta linkar fram. 

Det finns som tur är en situation då jag mår riktigt bra. Det är efter ett rehabpass på Monarken när jag duschat och endorfinerna sköljer över mig. Cykla går betydligt bättre än att gå och nu kan jag börja lägga på lite motstånd sedan någon vecka. Älskade Monark vad skulle jag göra utan dig?

Har ingen brådska att stressa fram hög prestanda och det kommer ta lång tid att komma tillbaka. Men idag kände jag mig så pass pigg att jag tog mig an första drabbningen i  CK Hymers Kompiskampen där det gäller cykla så många watt / kg som möjligt under 20 minuter med mätning från november - mars. Brukar kunna bli rätt svettiga pass.

Efter lite uppvärmning och ett Åstrand test 6 min med Fitness Test appen för att läsa av slutpuls som indikerade 51,6 ml/kg/min i VO2 Max. En bra bit till aerobisk form som brukar ligga kring 75 i testvärde i appen och ca 125 puls på 250 w. 


Valde 2,9 kg i motstånd med målet att försöka hålla 90 i kadens så länge som möjligt. Kändes klart bättre än jag trott efter några minuter och kunde hålla kring 92-93 kadens utan att förnimma någon mjölksyra. Andningen gick snabbt upp i hög puls som den gör när jag är sämre tränad men jag trampade på riktigt bra med mina stora metallbitar och spikar i höften.

Peppad av en bra Coldplay konsert på duken med hög volym som jag inte sett på länge kunde jag höja kadensen till över 95 sista 10 minuter. Spurtade sista minuten till Charlie Brown med 110 kadens och nådde 169 i puls vilket bara är runt 5 slag under absolut max. Hade ca 160 i snittpuls 92% av max med klart högre sista 10. Skulle jag cykla med 160 i snittpuls vältränad i 20 minuter är det en all out satsning. Nu kändes det som 10 slag lägre. Det är väl för att jag inte har aerobiska basen nu. Fick en skön progressiv ökning utan nära döden upplevelse och konstigt nog helt utan mjölksyra. Grymt skönt och resultat blev 273 w snitt och 3,69 w / kg. Verkligen inga fantomsiffror men för en snart 49 åring som bröt höften för 7 veckor sedan är det fan rätt schysst alltså. Att bara kunna cykla över huvud taget och jag är helnöjd med det här. 


3 kommentarer:

 1. Vad är det för app som jag har missat?
  Hittar inte något som heter fitness test.
  Finns den till både Ios och Android?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo Fitness Test Pro heter den finns på appstore säkert också Android. Kommer inte ihåg inte om den kostar något 7, 15 kr i så fall men jättebra app för enkla löp och cykeltester. Lycka till1

   Radera
  2. Hittade den både till Ios och Android.
   Tack så mycket och jag är glad att det går bra med rehaben för dig.

   Radera