torsdag 19 november 2015

Testar ISM sadlar

Jag köpte en ISM sadel modell Podium för några veckor sedan i hopp om att hitta en sadel som avlastar maximalt och tar bort tryck på mjukdelar på bästa sätt. Inte för jag känt några större problem av mina andra sadlar (utom stundtals domningar på tempocykeln vid långa pass) men eftersom jag fick prostatainflammation efter olyckan då jag blev kraftigt nedkyld i leran och lång väntan på ambulansen  så rekommenderade doktorn mig att försöka hitta sadlar med bättre avlastning. Efter lite research och lite tur kom jag direkt över en Podium (ISM: originalsadel). 

Podium

Nu har jag cyklat en 7-8 pass med den och gillar den skarpt. Man sitter helt annorlunda på den och trycket hamnar mest på sittbenen. De borde ju vara lämpligt kan man tycka av namnet på benen. På vanliga standardsadlar har i alla fall jag aldrig suttit på sittbenen. Gjorde lite ont första två passen men inga som helst problem nu och framförallt är det i fartställning i bocken med överkroppen fram eller i tempoställning som den största fördelen känns. Inga som helst obekvämkänslor och väsentligt skönare och enklare att ligga lågt och länge. Inget tryck på mjukdelar och bättre blodflöde och cirkulation

Åker till Thailand Phuket nu på måndag för en veckas träning med ett 40 tal triatleter från Terrible Tuesdays. Tar med cykeln och hoppas det ska funka med lite rehabcykling även ute och inte bara i "vinterstudion" som nu. Inför stundande köp av ny linje och temposadel fick jag låna med mig ett par demosadlar ISM från Cykelcity att ta med på resan. Var och hämtade en Attack och en Breakaway idag stort tack för det. Ska bli kul att testa, ja inte så dumt med Thailand och värme en vecka heller..Vi kommer bo på ett stort sporthotell Thanyapura.com det ligger nära "vårt" Bangtao Beach och Angsana Laguna Phuket som vi är medlemmar på och brukar åka till på sportlovet. Vi har varit där många gånger och ska dit igen i februari så det känns lite som att komma hem. Men cykla har jag aldrig gjort i Thailand förut, vänstertrafik, ett land med mycket trafikolyckor och nyss bruten höft. Klockren kombo?

ISM har en massa olika former och stoppningar och det är inte helt glasklart att välja vad man tror kan passa. Podium och Breakaway har samma form och är lite bredare bak. Breakaway är lite mjukare stoppad. Attack är smalare och har en högre kontur på en längre del av sadeln för att man lättare ska kunna flytta sig fram och bak på t ex klättringar och utförskörningar för optimal kraft och tyngdpunkt. Sedan finns mer tempo / trianpassade Road och TimeTrial också som är några cm kortare och än mer anpassade för ren tempoställning och en ökad framåtotation för höften.

Breakaway (till vänster) & Attack

Idag testade jag Attacksadeln på Monarken en timme (satt 40 min stod 20) kändes mycket bra och ser lite nättare ut än Podium /Breakaway. Blir kul att testa dem ute nu några dagar per sadel för att se vilken modell jag trivs bäst med. Här är ett test just mellan Attack och Prolugue Slowtvitch review ISM Attack vs 
Båda gillas skarpt med fördel Attack.


Tror och hoppas det här kan vara sadlar som passar mig. Det enda negativa jag ser just nu är vikten. De är rätt bulkiga och tunga ca 275 gram är inte direkt lättvikt. På tempocykel spelar det mindre roll men på en linjecykel som redan ligger något hekto över 7 kilo så är ju inte hundra gram till något man jublar över. Men sammantaget känns vinsterna rätt stora i alla fall för mig. Kanske ser lite udda ut också? Samtidigt lite rätt på nåt sätt. Att inte se ut som de andra sadlarna. Har alltid gillat original och think different. Här i kombination med stor ergonomisk nytta.


4 kommentarer:

 1. Kul att du ska med Jonas! Har själv börjat köra med ISM Adamo Road på tempohojen för några veckor sedan och är ruggigt nöjd!

  SvaraRadera
 2. Ska bli intressant att höra hur du upplever dessa sadlar! Har själv haft problem med domningar av de ädlare delarna vid riktigt långa pass typ Vättern Runt och testat Selle Italias Flite ihåliga sadlar utan någon större effekt och sneglat lite på Adamo sadlarna men lyckats hålla mig från köp då jag tycker dom är gruvligt fula...

  SvaraRadera
 3. Ja kul Maestro då ses vi i Thailand. Selast, ja de kan ju upplevas lite udda.. Sanningen ligger i betraktarens ögon:-) men om de gör mig friskare och snabbare är jag den förste att lovprisa dem. Blir som sagt spännande att testa ute på lite längre pass än på Monarken. Återkommer med rapport.

  SvaraRadera
 4. Kör på en ISM Attack. Köpte den på frustration, då jag hade problem med domningar och skav på cykeln. Domningarna försvann när jag bytte förra sommaren och under den senaste månaden har jag försökt lösa skavet. För en rutinerade cyklist är det säkert inga nyheter, men jag insåg att jag tidigare svankat eller haft en position som gett en framåtroterad höft som i sin tur leder till att vikten hamnar på styret (ökat tryck på axel- och skulderpartiet) samt mindre kontakt mellan sadel och sittben. När jag nu testat att krumma ryggen så hamnar betydligt mer vikt på sadeln och jag sitter mer på sittbenen. Så sadeln är en del i min ekvation för att sitta bekvämt, men bara delvis. Ska kanske inte ropa hej än, men det känns äntligen riktigt bekvämt att sitta i tempoposition.

  Oavsett, jag trodde Attack var en triathlon-sadel och köpte den därför. Ska bli intressant att höra vad du har att säga om de andra sadlarna.

  SvaraRadera