måndag 4 januari 2016

Norge Norge Norge varför är de så överlägsna i skidor?

Japaner Japaner Japaner överallt Japaner. Precis som Sven Jerrings klassiska fotbollsreferat från Berlin OS 36 så känns det i längdspåren nu. Överallt dessa Norrmän. Såg igår på Sportnytt att Norge tagit 25 av 36 pallplatser i världscupen BÅDE på herr och damsidan 50 av 72! Igår tog de samtliga på Tour de Ski. På en världscupstafett nyligen var det 12 norrmän på prispallen lag 1 2 och 3. Det är ju egentligen helt otroligt och borde inte vara möjligt i en konditionssport där man skulle kunna anta att ganska många nationer har relativt liknande resurser och potentiellt talangurval att skapa mästare ifrån. Varför är Norge så otroligt överlägsna nu? De har många gånger senaste 30 åren varit dominerande men aldrig i närheten av denna totala dominans.


Man skulle ju lätt kunna bli konspiratorisk och tro att antingen har de kommit på något revolutionerande i utrustningsväg eller också måste de dopa sig hela gänget. Men jag får inte alls de vibbarna av norska laget. Det var skillnad när ökände Fransesco Conconi tränade både Italienska och Finska landslagen och EPO härjade som värst runt Lahti 2001. Även om man aldrig kan bli förvånad längre vad gäller elitidrott och fusk så känns de "cleana" till skillnad från den roliga Elon reklamen nu på tv där stekarna tycker det är "ocleant" med Rea. 

Nej jag tror huvudorsaken är att de just nu har en perfekt "Talent Hotbed" både på dam och herrsidan. Det har under många år funnits fixstjärnor som Marit Björgen, Therese Johaug och Petter Northug. Tillsammans med bra tradition, bredd och ledning har det dragit alla kraftigt framåt. "Kan du kan jag". Northugs båda lillebröder är i världsklass på sprint redan. Igår så kör Ingvild Flugstad Östberg ifrån Johaug. På herrsidan har Sundby varit bättre än Northug nu i ett par år och aldrig i närheten av så bra som han är nu. Såg en intervju med han igår där han berättar att han tränar ca 1100 timmar om året. Det är rätt mycket det och klart mer än vad någon annan gör. Men det är inte så enkelt att bara ordinera mer träning så blir alla lika bra. De måste kunna tåla och anpassa sig till volymen och där verkar Sundby ha sin allra största begåvning. Mathias Fredriksson sa igår att om det funnits världsrekord i längskidor skulle nog Sundby tagit dem alla nu. Ingen har någonsin åkt så fort. T om Northug framstår ju som klart mänsklig i jämförelse åtminstone till det blir dags för spurt.

Efter att ha läst The Talent Code en intressant bok om ämnet skrev jag sommaren 2013 ett inlägg som handlar om det här. Hur blir man bra och vad är det för gemensamma nämnare för framgång oavsett gebit. Först behövs en "ignition" en stjärna som lyckas slå igenom sedan en väldig massa träning "deep practice" för att bygga myelin kring nervbanorna och de specifika rörelsemönster sporten har. Bra tränare och en tight kulturell miljö där högt motiverade atleter lever nära och drar varandra framåt. Så skapas en "Talent Hotbed". Här är inlägget läs det gärna The Talent Code och Bragden


Det finns en hemsida The Talent Code.com där du kan läsa mer.

Nuvarande norska dominansen i längd kanske är det allra starkaste exemplet i modern tid av det här fenomenet och visar också hur mycket psykologin påverkar i from av "kan du kan jag" det är inte på talangnivå framgång avgörs utan av insats, inställning och miljö. Det var härligt att se Östberg först gå ifatt Johaug igår och sen gå ifrån som ett bevis för det här.

I mitt inlägg ovan kan du läsa om tidigare framgångsrika Talent Hotbeds som de svenska tennis och pingisherrarna på 80 och 90 talet och italienska konstnärer som Michelangelo på 1400 talet. På bilden nedan ser du två andra exempel som utvecklades parallellt under början av 2000 talet i form av Sydkoreanska golf och ryska tennistjejer med "ignition" av Se Ri Pak och Anna Kournikova.


Ser man på det från det här perspektivet med "ignition" en gnista som tänder intresset och drar till sig en många intresserade talanger. Till det en befintlig bra infrastruktur med tränare och social miljö så kanske simningen med Super Sara kan ligga bra till för att göra Sverige till en stornation i simning om några år?

Vet du någon annan sport eller område där vi ligger i läge att utveckla en Talent Hotbed? Inom spelindustrin t ex har vi helt klart haft en talent hotbed de senaste 7-8 åren i Stockholm där flera företag fått fram världssucceer på löpande band. Likaså arvet efter Denniz Pop och med Max Martin har gjort svenska låtskrivare till en supermakt inom pomusiken sista 15 åren med mängder av framgångsrika producenter och låtskrivare. Finns det något nytt speciellt område som har förutsättningar att växa till en Talent Hotbed och göra Sverige framgångsrika om några år?

Det är häftigt det här med framgång att det verkar följa samma mönster oavsett tidsålder och område. Vill du bli riktigt bra på något se till att lev i rätt miljö med likasinnade omkring dig och TRÄNA MYCKET.

"GREATNESS ISNT BORN ITS GROWN"
Skill is insulation that wraps neural circuits and grows according to certain signals. Det är denna "insulation" som är Myelin. Ju mer du tränar ju mer Myelin bygger du. Myelin har en isolerande effekt vilket gör att impulserna till nervbanorna kan fortplanta sig snabbare. Mer myelin effektivare och snabbare signaler och rörelsemönster- Lycka till med myelinbygget och träningen! Myelin Wikipedia

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar