måndag 11 januari 2016

Johaug revolutionerande snabb

Såg som många andra Therese Johaug dansa uppför Alpe Cermis igår. En smått absurd eller snarare helt absurd klättring med upp till 28% lutning. Nu kan jag inte åka längdskidor i allmänhet och i synnerhet ännu mindre i en svart pist UPPFÖR. Men OM jag kunde (som Kjell Enhager skulle sagt) vilken härlig känsla det skulle vara att besegra ett sånt berg. 

Ännu mer imponerad blir man ju när man får se sträcktiderna efteråt. Johaug slog 16 av herrarna i tid inkl samtliga svenska herrar! Hon slog även totalsexan Didrik Tönseth och var bara 26 sekunder efter självaste Northug som kom 4:a. Det är ju häpnadsväckande, revolutionerande, imponerande kul att se en tjej komkurrera med de allra bästa herrarna i världen i en konditions och styrkesport. Har ni sett eller hört talas om något i den här kalibern förut? Paula Radcliffes 2.15 på marathon kanske?

SVT Sport Johaug snabbare än svenska herrarnaUtan att vara någon expert på området så kan jag inte påminna mig om kvinnliga löpare, cyklister, simmare eller andra jämförbara sporter där världstopp tjej är så nära killar, och då stannade hon ändå av mot slutet tog en norsk flagga och defilerade in i mål. Hade hon dessutom varit pressad så fanns säkert ytterligare en del att ta.

Nu skiljde det iofs 2 minuter till sträcksegrare Matti Heikkinen som t om slog omöjlige Sundby med 23 sekunder. Så absolut topp mot topp är kanske som i andra sporter men ändå att hamna "mitt i herrfältet" är banbrytande.

Ta cykelklättringar som jämförelse. Tittade lite snabbt på KOM:s och QOM:s Mallorcaberg på Strava. Där skiljer det i jämförelse eoner av tid och även mina egna tider är bättre än de flesta QOM:s.

Kan det vara så att Johaug helt enkelt närmat sig männen för hon tränar mer eller lika mycket? I just hennes fall spelar säkert hennes extremt lätta kropp stor roll i en klättring men relativt tex cykelklättringar borde det finnas liknande exempel. Vet inte, men det finns de som tror att i uthållighetssporter som långlöpning etc skulle tjejer potentiellt kunna vara ifatt eller förbi herrar så småningom.

Tänk om det blir en Bannister effekt? När Roger Bannister visade att det gick att springa en engelsk mil under 4 minuter 1954 blev det snabbt legio med strömlopp under 4 minuter. Nu har Therese Johaug visat att hon kan slå nära hälften av världens bästa manliga skidåkare. Kan hon kan flera. Det såg vi ju i veckan när först Östberg slog Johaug flera gånger sedan näst sista sträckan spurtar Heidi Weng ner Östberg och vinner sitt första WC lopp efter 33 pallplatser. Kan hon kan jag. En perfekt "Talent Hotbed" som jag skrev om häromdagen. Hoppas vi får se mer av det här. Gärna då också från svenskor..

You go girls!

Passa dig Sundby..
2 kommentarer:

 1. Mellan bästa män o bästa kvinnor skiljer i konditionssporter ca 10% mellan kvinnor o män. I slutetappen av Tour de Ski (i uppförsbacken) var skillnaden mellan bästa man o kvinna 11,8%. Dvs vad vi kan vänta oss. Ser vi lite mer vidare på längdskidåkning har det utvecklat sig till en gren där i normalfallet styrka i överkroppen har stor betydelse för framgång (=stakning) och män har större muskelmassa och ca 35-40% mer styrka i normalfallet. Denna styrka har ett pris i form av vikt och energikostnaden för att bära den.
  Om vi räknar lite kan vi gissa att Johaug har ca 3,5 l syreupptag. Hon väger 45kg och klarar i backen att ï snitt hålla 95% av max syreupptag. Hon drivs uppför backen av 74ml/kg. Tar vi en typisk traditionell manlig mer planmarksbetonad åkare som väger 70kg och har ett syreupptag på 5,5l och klarar att hålla 95% av max hamnar vi på driveffekt uppför backen på 75ml/kg. Så det är inte alls förvånande att de åker lika fort uppför Tour de Ski backen!
  Finns det då någon konditionssporter där kvinnor är bättre än män. Ja det finns det faktiskt - open water långdistanssimning speciellt när vattnet är kallt...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Bo för lysande redogörelse. Jag förstod ju att det var lite "populistiskt" tänkt men ändå häftigt att hon slår så många världsåkare av killarna. Kul med open water exemplet och att det faktiskt finns grenar där tjejerna är lika bra / bättre.

   Radera