fredag 9 december 2016

Uppstartsmöte VR Sub 7

Inte blivit någon träning nu på hela veckan, men desto mer julbord och nattsudd. En förkylning på det efter Thailand (jag som brukar skryta om att jag aldrig blir förkyld eller sjuk) och sen julbord på Grand och ett sent besök på Riche i onsdags så kände jag mig ungefär så gammal och trött igår som mitt pass skvallrar om en vecka från 50 årsdagen.

Men kvällen igår gav fin energi och nytt liv i kroppen efter ett inspirerande uppstartsmöte på Cafe Lemond, Folkungagatan på Söder. Vi var ett 25 tal där med många rutinerade och starka rävar från Stockholmstrakten som ledda av Erik Vrang, Alex Hultmark och Peter Karlsson ska försöka att cykla Vättern under 7 timmar nästa år.

Hur svårt kan det va? Vi är 40 i gruppen, borde väl gå som en dans eller snarare en väloljad kompakt kedja med minimal skillnad av ca 1 kmh mellan snabba och "långsamma" ledet i rotationen. Eller? Ja i teorin visade Alex att det enligt hans beräkningar räcker med 3.3 w/kg eller ex 233 w i snitt för en 72 kg cyklist för att klara nära 43 kmh snitt i en väl fungerande kedja. 

SUB 7 tactics in the making

Mina praktiska erfarenhet från 2012-2014 är att det krävs lite mer än så i kraft, förstås beroende på hur stort dragjobb man är delaktig i. Men helt klart är att det ändå att man kan cykla förvånansvärt fort till en rimlig ansträngning om gruppen är tight, kompakt och rör sig med minsta möjliga "fladder" på vägen. Teori och praktik är ju sedan lite skilda saker och de sista 6-8 milen brukar alltid gå väldigt hårt åt en snabbgrupp och rotationen falerar ofta enligt principen 10 små n....pojkar. Så någon walk in the park lär det sannolikt inte bli. Förr än möjligen i Stadsparken efteråt när man linkar fram för att hämta ännu en lättöl att fira med efteråt. Eller om det är gravöl, hemska tanke:-( Sällan brukar dock lättöl smaka så gott som efter 7 timmar (eller helst lite mindre) med sockersmak i munnen av sportdryck, bars och gels. 

Harden The Fuck Up Sluta Lipa Ipa passande igår på Cafe Lemond. Ja det är väl bara att lyda ordinationen och bita i.

Har skrivit om det förut att cykla runt Vättern under 7 timmar är verkligen ingen lek och kräver verkligen att allt ska klaffa. All förberedelse och träning, det är så på marginalen att lite dåliga vindar helt kan eliminera chansen att lyckas. Men det kan gå. Jag hade lyckan att få vara med att klara det 2014 med en alldeles "lagom" marginal om hela 8 sekunder för 6.59.52. Ett helt underbart cykelminne i ett galet lopp där vi tyvärr tappade halva laget redan efter tre mil i en lika galen kantvindsinferno. http://jblifecycling.blogspot.se/2014/06/vr-659-when-every-second-counts.html

2017 har jag beställt vindstilla ner till Jönköping och en sydvästlig eftermiddagsbris hem. Kommer gå som en dans och alla verkar verkligen hel peppade i gänget. En bra mix mellan rutinerade rävar och "ungdomar" ner i 30 års åldern. Nu kör vi grabbar!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar