tisdag 30 juni 2015

Test hur mycket fart skiljer min racer mot tempocykel?

I min miniserie i två delar med "oumbärliga" konsumenttest testade jag förra veckan tre olika framdäck på tempocykeln. Fick då förfrågan om att köra ett racer vs tempotest och som sista träningspass inför VSM fredag till söndag körde jag det igår.

Förutsättningar:

Samma sträcka som sist 16.45 km Cross banan Upplands Väsby Almungevägen norrut 8,2 km och tillbaka.

18 grader växlande molnighet ganska kraftig sida med ut och mot hem.

Ansträngning ca 85% pulssnitt 142 med 5 min paus. 15 min uppvärmning.

Castelli Speed Suit San Remo 3.0
Casco Speed Airo Road helmet
Bont Zero + med skoöverdrag

Hur mycket fart skiljer mina beauties?

Sträcka 1 racer Merckx EMX 7 

Iväg med lätta starka ben, bästa känslan på länge, ganska snabbt upp mot 140 puls och sen stabilisera där. Körde hela sträckan antingen i bocken eller i hoodsen så mycket aero som möjligt (men ingen tempoställning förstås) Det gick fort i sida med, grym känsla med mycket kraft kvar både i ben och andning. Vände med 41 snitt för 8 tuffa km i motvind. Höll farten överaskande bra med tanke på att jag bestämt att snittpuls skulle bli 142. Kom in på 38.9 kmh snitt och 25,27. Ibike visade stabila 316 w / 326 npw på "lågpuls" som bådar gott inför VSM. Det här var nog årets bästa känsla / fart / prestanda relativt ansträngning.

Kort paus för cykelbyte vid Vikskolan. Nu ska det bli kul att se hur mycket snabbare tempocykeln är? Tog samma framhjul 58 mm i den starka vindenoch satte av. Inte samma pangkänsla på tempocykeln, hade mekat om armbågsstöden lite mer centrerat för en tightare position men blev lite osäker på den. Gick förstås fortare men inte lika mycket jag gissat i förväg. Hade tippat på min 3 kmh i skillnad och vid vändning på drygt 43 snit skiljde 2.3 kmh. Höll det avståndet hem med pulsen på samma 142 snitt men var inte lika superpigg i benen längre och kom in på 41.2 snitt och 24 minuter.

Det skiljde alltså 2.3 kmh och 1 min 26 sekunder på cyklarna. Mindre än jag hade trott. Jag cyklade snabbare med racern än jag trott men inte med tempocykeln.

Den största skillnaden borde ligga i tempostyre och smal armposition. Nr två kanske dischjul? Men frågan om själva ramen i sig ger så mycket mer? Det kan förstås också vara att jag inte fått till sittställning? Men något är fel, borde kunna köra fortare tycker jag.

Efter sträcka två tog jag direkt en hård 30 km till med Treken nu med högre ansträngning och målpuls 150. Vände med 45 snitt men heldog både mentalt och i kropp i en hemsk jobbig vind hem och det blev bara knappt högre fart än teststräckan, nu 41.5 kmh trots 150 puls. Visserligen mycket mer höjdmeter då det är några kraftigare backar bort mot Lunda Livs innan vändning men så här dålig får jag inte vara om jag ska ha något med en tempotävling att göra.

Nej allt pekar dessvärre på att jag saknar några kmh i tempofart för att konkurrera högt upp i VSM på fredag. Begriper faktiskt inte varför jag inte får till det? Tyckte förra året var lite samma sak. Var snabbare 2013 än både 2014 och hittills i år. Trots ny värstingcykel. Nu har jag ju inte tävlat än och adrenalin och tävlingshuvud hoppas jag kan ge ett tillskott. Men oj vilket lidande det lär bli på fredagens 30 km långa tempo i Sunne i 28 grader, men vädret ska jag inte skylla på det lovar jag.

Nej det är nog linjeloppet som är min chans men där har jag desto större självförtroende och allt annat än en pallplats kommer göra mig besviken.
Det är över 100 anmälda i den stenhårda H 40 klassen och det vimlar av grymma cyklister. Jag är född 66 och får köra H 50 nästa år och alltså nu "äldst" i H 40 så oddsen är inte direkt i min favör men jag går in med en VILL VINNA inställning här och ska kämpa till sista watten har kramats ur benen.

Det här blir mitt andra VSM i min korta cykelkarriär. Var med 2012 som ren nybörjare och kom 7:a i tempo och tog brons i linje. "Det var ju kul det här med cykel"... och på den vägen är det. 

Vilar idag men kör Smack Linje Skokloster imorgon onsdag. Ett fint varvlopp över 3 x 17 km. Vädret ser kanon ut. Alla mina tjejer kommer och kollar med picknick i kvällssolen, sen har vi nära ut till landet på Smidö efter. Förra året var det liksom i år Upplands DM status. Jag lyckades vinna en stor klungspurt förra året. Kan man be om en önskerepris till här precis som i Stockholm Ride. Eller är det kanske lite för mycket begärt?:-)

Här nedan några bilder från Stockholm Ride FB sida. 

Spurten, har precis gått ifrån i mitten och bombar på sista biten in över linjen.
Solig och skön morgon redan vid 8 och starten från medborgarplatsen
Poliseskort på Götgatan över Skanstullsbron

Team Rejlers lägger upp taktiken innan start och Vallentuna CK pustar ut efter loppet
Lite banan och eftersnack
Innan segerintervju3 kommentarer:

 1. Hej.
  Tack för testet, det var läsvärt. 2,3 km/h låter inte som mycket men 1:26 på 16 km är mycket tid. Blev inspirerad och rev av 20 km tempo på 30:25, lite missnöjd men det fläktade på rätt bra så jag skyller på det.
  Har kört en del tävlingar förr (80-Talet), på den tiden fick man valuta för licensen. 45 starter om året och 20 mil var längsta resvägen. Testade en del race för några år sedan och det gick skapligt, mest motionerande sedan dess men kört på bra i år så man börjar bli sugen på en comeback igen i Pojkar 40 klassen.
  Lycka till på SM. Du är stark så det går nog bra, finns alltid en del till och kräma ur när det gäller. Kör hårt.
  Henrik

  SvaraRadera
 2. Igen, jag tycker du kör för hårt så tätt inpå en stortävling. Toppa formen handlar om att behålla intensiteten men dra ner på kvantiteten. Men framförallt, vila. Gör du det? :).

  SvaraRadera
 3. Tack Henrik! Ja Junne det är frågan du kan ha rätt men tycker ändå nu från söndag efter midsommar då jag körde långt och hårt senast att jag haft många vilodagar (Varannan dag hel vila) inte heller maxat på pass / tävlingar sista veckan, förutom spurt i lördags och igår. Kört som du skriver med bra intensitet men inte långt igår 5 mil smack mestadels i klunga. Hur tempo imorgon och lördag med maxuttag tar på söndagsformen står dock skrivet i stjärnorna. Time will tell men ser fram mot helgen och framförallt söndagens linje.

  SvaraRadera