torsdag 18 juni 2015

Vad är det egentligen som gör att pedalerna går fortare?

Häromdagen när jag var ute och cyklade kom jag att tänka på vad är det som gör att pedalerna går fortare? Mer om det lite längre ned. Kom sen på samma tema att tänka på och skratta för mig själv åt Brasses fråga i sketchen Flygkaptenerna från Magnus & Brasses klassiska krogshow Varning för barn från 1976 SVT Öppet Arkiv Varning för barn. "Var sitter spaken som gör att vingarna går fortare?" Håller fortfarande toppklass 40 år senare.

"Vläärden nej Väärllden står det, har dom flygplats?" "Jag brukar lägga upp mina flygningar på 4 meters höjd händer det nåt hoppar jag ut och tar taxi".

Har så mycket minnen till det här. Året var 1976 och jag fick LP skivan Varning För barn av mamma. Jag lyssnade på den om och om igen, kunde varenda replik utantill. Verkmästaren i magen, Klassens Clown, Bäst att ta sig ett glas osv. Hur kul och spännande som helst för en 9 åring och tidlöst även nu idag. Nu är de borta alla tre Magnus, Brasse och även Eva som dog redan 1993 i hjärntumör bara 42 år ung. Det är livet, vi föds och går en stund på jorden och sen såsom i en blinkning kan det vara slut. Tack Magnus, Brasse & Eva för alla barndomsminnen och bra grejer ni gjorde i era liv.

Vad är det då som gör att pedalerna går fortare när man cyklar? Ja det enkla svaret är förstås muskelkraft, styrka och kondition, ben härta och lungor. Men mer specifikt vad är det? Jo det är Myelin (wikipedia) ett slags insulation och lager kring de nervbanor man använder i sin idrott eller profession. Ju mer Myelin man bygger grenspecifikt ju effektivare blir rörelsen. Skrev ett inlägg för två år sedan The Talent Code och Bragden efter jag läst boken The Talent Code av Daniel Coyle. Det handlar om vad som skapar mästare och världsklass. Greatness isn't born it is grown.

Nu har jag byggt bra med Myelin med 150 mil på en månad. Fyller på med lite till i em då jag ska cykla ut i regnet till Smidö och landet för några dagars härligt midsommarfirande. Vädret ser ut som skit men vi har hela storfamiljen inklusive en kompisfamilj sen en 17 årig tradition. Vi blir 8 vuxna och 8 barn. Så det firandet biter inte ens regnväder på. Glad midsommar på er och skål på er! Som Magnus och Brasse sa "En liten rackabajsare kan väl aldrig skada"?


2 kommentarer:

  1. Haha, skål! Ser fram emot en rapport om VSM i juli. Och ge fan i att köra ett hårt träningspass precis innan, bara för att det känns bra...:).

    SvaraRadera
  2. Tack för tipset Junne! Jag lovar att lyda, benen ska få vänta till VSM med att flyga😄

    Skål & glad midsommar!

    SvaraRadera