söndag 31 december 2017

Härlig avslutning på cykelåret

Fick en suverän cykling på årets sista dag. 73 km solo cx i fina förhållanden ett par plusgrader och nära vindstilla. Kroppen ville köra fort idag och jag höll ett jämt hårt tempo strax över 80% av pulsmax men det kändes klart hårdare, hade inte mycket mer att ge. Men helnöjd och mycket snabbare än vad jag trott mig kunna prestera. Det klart snabbaste jag cyklat med vinterkittad CX sedan jag bytte till nya dubbdäck (Soumi Tires Skinny Freddy) för ca 1 månad sedan.Helt jämn puls och fartkurva hela passet pekar på bra aerob form nu. Trampade tungt idag med 81 kadens i snitt. Jag har fokuserat på det nu första delen av vintern. Mycket cykling kring MAF puls (maximum aerobic function). När den aeroba basen är väl utvecklad och man kan hålla ca 80% av puls i timmar utan att tappa fart eller kraft lägger jag på lite mer högintensiv träning med intervaller för att utveckla max syreupptag och få mer fart på toppväxeln. Men inte för mycket intervaller innan bra bas är på plats.

Har skrivit om det många gånger här att jag tror det kan vara en förklaring till att många som idrottar mycket ofta drabbas av infektioner, förkylningar etc är att de kör mycket högintensiva intervaller UTAN en bra aerob bas på plats. Man blir väsentligt känsligare för infektioner av nedbrytande anaerob träning utan välutvecklad bas. So handle HIIT with care. 

Är övertygad om en av huvudanledningarna (tillsammans med bra kost och näringsintag) till att jag aldrig är sjuk är att jag redan från start 2011 när jag började träna cykel och läste Phil Maffetones bok Endurance & Racing Training och började följa dessa råd om mycket basträning, snabbare och snabbare med bibehållen puls runt 80% max och sen krydda med intervaller.

Min träning skiljer dig därmed mycket mot många som propagerar långa väldigt lugna pass tillsammans med stenhårda intervallpass. Jag kör istället många halvhårda pass, nästan inga superlångsamma i zon 1-2. Sen på toppen kör jag intervaller. Tycker det verkar fungera bra med den taktiken sett till utveckling de här åren. Speciellt märker jag det på uthållighet vs andra i hög fart, typ långa linjelopp eller Vätterncykling. Mer där än på korta tempolopp, 5 min max eller 20 min max. 

Nu snart dags gör nyårsmiddag Champagne och andra läckerheter. Känns förstås extra skönt efter en så grym avslutning på cykelåret. Nya tag nästa år. Gott Nytt År allihop från fam Bohr.


2 kommentarer:

  1. Gott nytt år på dig Jonas och tack för bra träningstips och intressanta tankar under året.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Reine gott nytt år nästa år då jäklar kör vi:-)

      Radera