torsdag 28 december 2017

Vikten av styrketräning - Eller ”Jag tror inte på 10 kilos vikter” sa Ljungberg

Igår var jag på Stinsen köpcentrum vid 19 tiden på kvällen. Vandrade runt en stund i ett ganska ödsligt Stinsen som skall monteras ned och kvar blir bara City Gross där min äldsta dotter precis börjat jobba extra. Jag skulle hämta henne och var 20 min tidigt så gick in och ut ur några snart nedlagda butiker och tyckte lite synd om butikerna och personalen i sin ensamhet. Det är något väldigt sorgligt med nedläggningar. Jag gick in på Intersport och såg ett tvåpack gumminklädda 10 kilos vikter. Styrketräning är the shit i allmänhet och i synnerhet för mastersidrottare. Speciellt för en sån som mig med ett kanske lite okonventionellt tänk som skulle tycka det vara lite häftigt att få att skåla in nästa århundrade som 133 åring om 82 år och tre dagar. 

De flesta av er har nog full koll på att träning och styrketräning är en livsförlängare av sällan skådat slag. Allt blir bättre med mer muskler och lite mindre fett på kroppen. Citius Altius Fortius helt enkelt. Försöker man dessutom som mig bli lite bättre på cykling finns än mer anledning att lyfta vikterna eller träna muskler och balans med annat motstånd frekvent.

Jag har gjort det nu helt ok några månader och även om jag fortfarande är rätt klen i benböj så börjar vikterna sina på stången hemma, så när jag såg det där tvåpacket med 10 kilos vikter så kände jag instinkivt att de där ska jag ha. Ha, och innan vårens första blåsippor har slagit ut ska jag banne mig klara av de 20 kg extra på stången. Så jag kånkade vikterna till kassan och sen ut ur affären och väntade på Alice. På vägen ut kom jag att skratta för mig själv och tänka på min klubbkamrat i Cykloteket Stefan ”Hulken” Ljungberg. ”Jag tror inte på 10 kg vikter” sa Stefan en gång när hans skivstång hemma bångnade med röda 50 kg och blå 20 kg: s vikter kommenterades av någon kamrat som undrade var 10 kg vikterna fanns? Stefan gör 10:or benböj norr om 200 kg och jag tänker att de där ca 2000 watt han kan göra i en spurt inte har kommit helt gratis utan har sitt pris, men för Stefans del ingår inte 10 kgs vikter i räkningen han betalar. Jag däremot jag tror på 10 kg:s vikter (och lär aldrig behöva ompröva det:-) 

Stefan är en fantastisk idrottsman med fina meriter i tre olika sporter (såhärlångt..) två SM guld i basket med Plannja. Kontraktsförare i Super Motard Bike GP Racing och redan trots färre än 5 år på cykeln massor med vinster och landslagsuppdrag i masters H40. Oerhört stark cyklist och en av landets absolut bästa spurtare. Analytisk, vetgirig, ambitiös och ödmjuk som få. Ska bli väldigt kul att tävla ihop nästa år. Vi kör ju egentligen i två olika klasser h 50/40 men planerar att tävla lite ihop nästa år i gemensam klass. Mer om det en annan gång. 

Ja ni ser ju själva 98 kg muskler

Not Hulk complient 10 kg:s

Amen ta i lite då.. (några fina lyftarskor bakom:-)

Igår körde jag ett bra styrkepass för hela kroppen, följde upp med lite roddmaskin. Fick ett infall och lust att utvecklas på rodd till vår årliga thailandssemester nu till sportlovet igen. De har en bra referensmaskin där en Concept 2 (roddmaskinens Monark) i hotellgymet som jag brukar prova formen i om jag inte varit för nyskadad. För två år sedan rodde jag 5 k på 19.08 såg jag från ett gammalt blogginlägg. Då hade jag brutit höften ett knappt halvår innan så det kanske kan vara möjligt att putsa några sekunder på med fortsatt bra träning ett par månader? En tid ner mot 18.30 räcker enligt den här rankinglistan till topp 20 i min agegroup lightweight upp till 75 kg https://log.concept2.com/rankings/2017/rower/5000?age=50-59&weight=L&gender=M

På tal om rodd. Har ni sett att Bradley Wiggins nu väger + 90 och satsar på att kvalficera sig till OS i rodd 2020. Nej det är inget skämt, han ställde upp i brittiska inomhusmästerskapen i Concept 2 och rodde 2 k på 6.23 en bra tid kom 21:a men långt kvar till OS nivåer. Men med Sir Bradley är nog osvuret bäst han har redan 5 OS guld tänk på det..

Inte riktigt den Wiggo ni är vana att se..


Men i dag blir det cykling istället. Någon timme eller två i vinterstudion. Lite tempocykel lite Monark efter vad andan faller på. 
Citius Altius Fortius!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar