måndag 19 mars 2018

The Flying Scotsman - Test av Graeme Obrees olika positioner vs dåtidens och dagens

Intressant kortfilm och test med legenden Graeme Obree som i vindtunnel jämför aerodynamiken i bl.a hans "crouch" position som slog timrekordet två gånger och med 52,7 km i april 94 tog tillbaka rekordet från Chris Boardman innan den blev förbjuden. Graeme utvecklade sedan sin "Superman" position och vann VM i förföljelselopp 1995 innan även den blev förbjuden av UCI. I filmen här som Endura gjort testar Graeme idag 52 år sina positioner och cyklar och jämför dem med dåtidens tempo samt det snabbaste tillåtna idag. Vilken var snabbast och hur mycket skiljer? Ett stycke cykelhistoria från en udda fågel som verkligen tänkte utanför boxen. Men var han mer en superingenjör än cyklist? Eller var han båda delarna? 

Jag gillar verkligen människor som går egna vägar, som söker förändring och utveckling av sporter och annat. De är inte så många som förändrat sina sporter helt. Dick Fosbury i höjdhopp och Jan Boklöv i backhoppning, Bill Koch skatestilen i skidor är några av få. Graeme Obree hade varit där om inte UCI stoppat. Men just i det här fallet är jag nog ändå glad att slippa cykla tempo i "crouch" position..

https://sv.wikipedia.org/wiki/Graeme_Obree 
Grame Obree i sin Superman position
 
 
I Crouch position på sin klassika cykel Old Faithful
 
 
Här är hela dramatiserade långfilmen The Flying Scotsman som finns öppet på Youtube. Har inte sett den själv än men har rätt bra reviews.
 
 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar