söndag 18 januari 2015

Project Benjamin Button part 1

"Life would be infinetely happier if we could only be born at the age of eigthy and gradually approach eighteen" Mark Twain

Ja som i den fina filmen om Benjamin Button. Tänk om det går att bli yngre? Eller åtminstone kunna stoppa kroppens förfall, nedbrytning och åldrande. När du läst om det här projektet så kommer du kanske se att det är möjligare än vad du tidigare trott.

En del av er vet att jag har har nära nog en obsession för att se hur bra jag bli på cykling. Jag har nu tränat hårt med >500 timmar om året de senaste tre åren och cyklat ca 4500 mil, mer än ett varv runt jorden. Under denna period har jag förstås också försökt förkovra mig en del kring hur man kan och bör träna för att nå sin bästa potential utifrån sina förutsättningar givet tid ambition osv. Jag verkar haft turen med bra fysik och gener på min sida. En bra och alltid frisk kropp tillsammans med en vilja och ambition som inte avtagit någon gång sedan jag började träna hårt har tagit mig väsentligt längre än vad jag i min vildaste fantasi kunde tro vara möjligt. Men. Jag är nu på en fysisk nivå där förbättring är extremt svår, bara att hålla nivån kräver stenhårt jobb. Jag har inte heller mer tid än ca 10 timmar i veckan att lägga på det här "fritidsintresset" och jag är heller ingen asket och njuter gärna det goda livet med både god mat och dryck och inte alltför sällan ett glas champagne eller två.

Så även om jag tror jag kan utvecklas något till på inslagen väg så är det ändå mycket marginellt. Inte minst med tanke på att jag nästa år fyller 50 och obönhörligen har tidens tand emot mig i allt snabbare takt. Eller? Finns det det potential med förändringar inom kost, eller tillskott som kan göra mig bättre presterande i cykel? När man tränar cykling så utvecklar man fysiken så att man orkar mer och blir snabbare. Syreupptagning blir bättre, kroppens bränslesystem blir starkare och energieffektivare osv. Rent logiskt då tänker jag, borde man inte kunna utveckla några av dessa egenskaper på andra kompletterande sätt än genom bara fysisk träning vila och sömn?

Jag äter en relativt varierad kost, troligtvis för mycket spannmål som många säger är kasst. Dricker säkert lite för mycket vin också för att passa en träningsfysiologs åsikter. Ja annars gör jag väl som många andra hårt tränande, tyvärr även sant för de flesta som inte tränar. Vi äter alldeles för mycket socker och tomma kolhydrater som driver insulin och inflammationer i kroppen med en massa negativa hälsospiraler. I tillskottsväg tar jag sedan tre år en rejäl dos D Vitamin varje dag 2-5000 iu per dag. Det har gett mig en ENORM effekt inbillar jag mig, blir starkare av det och är verkligen aldrig sjuk, inte ens förkyld längre, har blivit matförgiftad två ggr förra året, men det kan inte ens mitt livselixir D Vitamin ro på. Ja och sen äter jag lite Omega 3 fiskoljetabletter också, men thats about it. Tänk om det finns en massa mer grejer inom kost och tillskott att förbättra? Det borde det väl göra? Om man försöker träna med utvärtes åtgärder hela tiden, kanske det finns en massa potential med invärtes behandling också. Bättre kost, bättre tillskott. Det kan ju inte bara vara förbjudna och farliga grejer som EPO eller tillväxthormon som kan göra dig bättre? Låter väl logiskt eller?

Förra fredagen hände något som kanske kommer förändra mitt liv. Jag fick ett mail från en god vän som oftast är på resande fot internationellt. Han är 9 år äldre än mig och evig ungkarl (tycker han är lite för ung än för att stadga sig) han är i ruggigt bra fysisk form med ett openminded alltid positivt sinne, mediterar mycket och ser verkligen allt från den ljusa sidan. En lite rolig anekdot för några år sedan (ja inte för mig..) var när han trodde sig hittat på en perfekt trading strategi med kraftiga hävstångspapper. Han hade "tjänat". några miljoner under bara ett par månader och strategin var "bulletproof". Jag satte in 150 tkr till honom och sa. Gör nåt bra du får 20% av vinsten. Ok sa han och mailade någon månad senare och sa att mina pengar var slut. Vår gemensamma portfölj hade "oturligt" gått mot noll men det positiva tyckte han var att han hade börjat få ordning på sin strategi igen efter rätt många miljoners förlust på kort tid. "Jag tror jag vet vad jag gjorde för fel förut, nu har jag lösningen". Ja för mig blev insatsen "friskt vågat rubbet förlorat" och jag gjorde inga mer insättningar till hans tradingkonto. .

Men i fredags mailade han och skrev "jag skulle ge bort den här ljudboken till dig men såg att du redan hade Storytel, lyssna på den. Den kan förändra ditt liv. Jag har följt planen i några veckor med förbluffande resultat. Jag blev förstås nyfiken och på hempendlingen i fredags började jag lyssna på

Dr Marcus Gitterle Growing Young. Den handlar som ni kanske förstår om att stoppa kroppens åldrande och t om kunna reversera förfallet och bli fysiskt yngre. Jag lyssnade på den förra helgen och blev hänförd ( en egenskap jag har på gott och ont). Det mynnade ut i en orgie av "supplements" beställningar som jag fick hem redan i tisdags / onsdags och börjat knapra av. Ni behöver inte vara oroliga, säkra okontroversiella noga testade preparat, vitaminer och aminosyror.

JB Anti aging Synergy Life Matrix
 Jag ändrade enligt boken kosthållningen i början på veckan och har nu 6 dagar ätit en Paleo / LCHF kost i stort sett helt utan kolhydrater. Gått ned 2 kilo till typ 30 års lägsta 72.5 kg. Nu i helgen cyklade jag 15 mil enbart på vatten och fett och hann lyssna på boken igen. Det gick förvånansvärt bra och snabbt idag, jag kan rimligen inte vara omställd till "fettdrift" än. Borde ta några veckor till. Jag kommer berätta mer i nästa avsnitt i mitt Project Benjamin Button om vad jag har börjat med och varför. Tycker det här ska bli oerhört spännande på en massa plan att utforska.

Dagens cykling, regnigt blåsigt men lätt i kroppen och roligt.

3 kommentarer:

 1. Ska bli spännande att följa dina kost ändringar. Angående träning och lowcarb har du lyssnat något på Ben Greenfield? Han har haft många intressanta gäster med i sin podcast och även skrivit en intressant bok "beyond training". Sen finns de ju personer på andra sidan som upplever att de kan träna mer och återhämta sig bättre på en vegan kost. T.ex. Rich Roll som även han har skrivit en intressant bok och har en podcast med flera intressanta avsnitt. Jag gillar att få information från båda lägren och sedan testa vad som fungerar bäst för mig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det är ett intressant område minst sagt och det finns förstås "många kockar". Faktiskt så fick jag en länk just till Ben Greenfield av Dr Gitterle som skrivit boken. Jag skrev ett mail till honom och frågade lite om anpassning och ev justeringar i hans program för hårt tränande senior. Har fått två långa mail från Dr Gitterle med en massa input i frågan. Hsns åsikt är solklar framtidens vinnare i koniditionsidrotter är lågkolhydratkost tillsammans med toppning av kolhydrater vid tävling. Kommer skriva mer om det i del 2-3. Kör hårt!

   Radera
 2. Skall bli kul att följa din blogg! Fick ett tips av en cykelkompis som jag själv jobbar på att övertyga ang. LCHF. Har kört strikt i snart ett år och mår bägttre än någonsin! Är dock löpare i grunden, men är helt övertygad om att även cyklister har mycket att hämta med lågkolhydrat kost.

  SvaraRadera