Kan man kombinera en bra bas med fettdrift och sedan toppa sig inför tävling eller extra hårda träningspass med kolhydrater? Ja det hävdar i alla fall bl.a Dr Gitterle som skrivit boken Growing Young som fick mig att börja med hela den här processen. Jag har haft en del mailväxling med som det verkar en mycket sympatisk Dr Gitterle och fått en massa personliga tips. Han skrev nedan häromdagen om hur han tyckte jag skulle prova att äta. I sin bok förespråkar han att man är rätt strikt med kosten typ Paleo 6 dagar av 7 och har en "splurge day" ät vad du vill dag i veckan.
"Hi Jonas,
You are welcome. I think you are in a unique position to take advantage of
what is not yet common knowledge in cycling and running; namely, that
performance goes way up if you train very-low-carb, and race on days when you
“carb up” to build glycogen stores. Now, obviously it is hard to always have a
race coincide with your weekly dietary schedule, but the idea is this: follow
the Growing Young diet, or even a more strict Paleo diet (omitting the beans
that I allow for instance), 6 out of 7 days per week. Your body will "fat-adapt"
to the new regimen, and will create the enzymes, and activate the genes that we
all want to have, to be fat burning machines, allowing tremendous caloric
reserves to be utilized when racing.
While 90% of your competition will be using up all their calories after
half the race, you will have a nearly full tank left, and can blaze past them in
the second half of the race. An illustration of this was Tim Olson starting a
sprint at mile 85 in the Western States 100 mile mountain race. When the most
elite runners where bonking right next to him in the pack, he began to sprint,
and simply left them behind. More and more elite athletes are recognizing that
low-carb training and higher-carb racing is like giving them some “more gears”
that they did not know they had. What is most wonderful about this, is all the
health benefits that one gains; not just winning races, but winning the race to
control aging and chronic disease. Not to sound corny, but that is what we
should all be about, right?"
Med två fungerande motorer blir det lite som med vår nya elhybridbil Mitsubishi Outlander PHEW. Den är helgrym en bensinmotor för längre färder plus eldrift där batteriet räcker 4-5 mil. Att köra TYST med vass eldrift på 4 hjul är verkligen kul och beroendeframkallande. Nästan lika roligt som att cykla:-)
Dr Gitterle skickade också med några intressanta länkar bl.a den här från Mens Journal om proffscyklisten Dave Zabriskie som lagt om till Paleo kost och utöver cykelträning kört styrketräning med tunga vikter få repetioner vilket jag också försöker göra sen någon månad. Zabriskies förbättringar är dramtiska. Han har ökat sin kraft med 15% vid 34 års ålder! Gått ned från 168 pounds till 154 och naturligt ökat sin testosteron nivå med lågkolhydratkost istället för som Lance och de andra gjorde på sin tid med doping. Dr Gitterle och många tror det är är framtidens vinnare inom
konditionssporter. De som lär sig att nyttja båda motorerna på optimalt sätt. Artikeln avslutas
"Sisson points out that athletes have already done all they can in the realm of who's willing to hurt more. Now they're looking to nutrition. "The next breakthroughs in human performance, in events lasting longer than two hours, will come from this exact method."
konditionssporter. De som lär sig att nyttja båda motorerna på optimalt sätt. Artikeln avslutas
"Sisson points out that athletes have already done all they can in the realm of who's willing to hurt more. Now they're looking to nutrition. "The next breakthroughs in human performance, in events lasting longer than two hours, will come from this exact method."
Ett annat exempel på framgång med lowcarb är extremlöparen Tim Olson wins Western States 100 Ultramarathon och här ytterligare en bra länk från Peter Attia ketones and carbs can they co exist? Ännu mer i ämnet och informativt från USA: s ledande expert inom "lowcarb" området Jeff Volek Q&A
Det är konstigt att inte fler elitatleter praktiserar det här? Även om de blir fler så verkar det inte vara överdrivet många. I Sverige är väl Björn Ferry och Jonas Colting de mest framträdande. Förutom exemplen ovan såg jag att både Kobe Bryant och Novac Djokovic också äter åt Paleo hållet. Vem vet jag kanske inte får det att fungera? Dek kanske bli alldeles för omständligt och till och med tråkigt?Men det ska bli spännande att prova det här. Blir säkert en tuff utmaning att hitta balanser på intag av respektive näringskälla för att optimera träning, tävling samt framför allt allmänt välbefinnande. Men vågar man inget vinner man inget. Nu de första veckorna i omställningen har jag inte tränat så mycket eller hårt och ätit mycket få kolhydrater för snabbare transition. Blir nog lite mer kolhydrater längre fram lite beroende på hur det känns och påverkar prestationen, fettdrift och allmänkänslan. Man ska ju heller inte underskatta logistiska problem att hålla sig till en sån här diet i "sockervärlden" där man möts av nästan enbart socker och processad mat full med skit var man än vänder sig. Det här föredraget borde vara obligatoriskt för alla att titta på. Överläkare Tore Persson förklarar på ett lysande sätt om socker och hur framförallt corn syrup är på väg att förkorta livet på en hel generation. Se det och jag gissar att ni kommer fundera lite kring vad ni och era barn stoppar i er.
Tore Persson klarspråk om socker
Tore Persson klarspråk om socker
Men avser inte bli fundamentalist. Man måste tillåta sig några "falling downs" då och då och bara njuta av det förrädiskt goda. Är i Paris nu på CDG och på väg hem från ett stort fondkonvent och fest igår. Kan väl sammanfatta gårdagen och kvällen med ett enda långt FUCK LCHF! Det var HCHF rakt igenom och det var underbart gott, inte minst efter 2 veckor nästan utan kolhydrater.
Säga vad man vill om fransmännen men mat och dryck det kan dom leverera och njuta av. Högsta klass på Champagne, viner och mat rakt igenom. Något annat de kan är att förvalta pengar. Det var det franska fondbolaget Carmignac som hade konventet. Fick äran att äta lunch med grundaren Mr Eduoard Carmignac som är den äldre herren till vänster på bilden. Han startade sitt bolag 1988 och samtidigt lågriskfonden Patrimoine den har sedan dess gått upp med över 700% 8,6% per år i snitt över 25 år och aldrig tappat mer än 10 %. Mr Carmignac är 67 år och förvaltar fortfarande fonden. Pretty impressive self made man och en av Frankrikes rikaste män idag. Han äger 40% av Carmignac som i övrigt är helt personalägt och förvaltar 500 miljarder sek. Det var höga förväntninga på kvällens privata konsert då Mr Carmignac brukar ta dit världsklassartister. För två år sen var Rolling Stones på Theatre Mogador för privat spelning och året innan Rod Stewart. I år också världsklass men från en annan kultur, brasilianska Ana Carolina lite samba, bossa brasse style. Toppklass performance men en bit från Stones om man säger så..
Säga vad man vill om fransmännen men mat och dryck det kan dom leverera och njuta av. Högsta klass på Champagne, viner och mat rakt igenom. Något annat de kan är att förvalta pengar. Det var det franska fondbolaget Carmignac som hade konventet. Fick äran att äta lunch med grundaren Mr Eduoard Carmignac som är den äldre herren till vänster på bilden. Han startade sitt bolag 1988 och samtidigt lågriskfonden Patrimoine den har sedan dess gått upp med över 700% 8,6% per år i snitt över 25 år och aldrig tappat mer än 10 %. Mr Carmignac är 67 år och förvaltar fortfarande fonden. Pretty impressive self made man och en av Frankrikes rikaste män idag. Han äger 40% av Carmignac som i övrigt är helt personalägt och förvaltar 500 miljarder sek. Det var höga förväntninga på kvällens privata konsert då Mr Carmignac brukar ta dit världsklassartister. För två år sen var Rolling Stones på Theatre Mogador för privat spelning och året innan Rod Stewart. I år också världsklass men från en annan kultur, brasilianska Ana Carolina lite samba, bossa brasse style. Toppklass performance men en bit från Stones om man säger så..
Så två veckors adaption till fettdrift down the drain igår då? Ja inte vet jag, hoppas och tror att typ 6-1 i dagar ändå ger bra effekt över tid. Kör ev lite intervaller ikväll när jag kommer hem. Spännande att se om glykogendepåer fyllda med läckerheter från Paris ger en boost i performance? Det är det som är kul med hela den här iden att testa hur kroppen agerar i low & high carb miljö. Jag blir mitt eget lilla fysiska lab.
Avslutar med att bjuda på några kulturbilder från en rundvisning på Operan igår. Jösses vilket magnifikt bygge.
2000 sittplatser
27 meter djup scen med 5% lutningEn kopia av Versailles att hänga i mellan akterna
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar