tisdag 20 januari 2015

Idrottsgalan

Tittade på en blek idrottsgala igår. Jag slogs av några saker efter att ha sett Kallas stafettspurt för 10 gången under galan och så förstås de obligatoriska 94 bilder med Ravelli och de andra hjältarna. Det var väl någonstans 10-15 år sen man tyckte 94 orna  hade visats tillräckligt och kunde vara betjänta av en mediapaus. Men nej vi ångar på med 94 orna och nu är det ju nästan lite komiskt så man nästan hoppas att det kommer varje fotbollsgala och idrottsgala bara för grejen att skratta åt det. Hade vi ett så klent idrottsår att det enda som kunde visas var Kallas monsterstafett? Nej det kan jag inte tro, men det blir en närmast absurd vinkling åt samma håll hela tiden i galan. Settmans manus var också ganska långt från bra med många tveksamma skämt.

Riktigt kul däremot att Sara Sjöström vann Jerringpriset mot slutet, och vet ni vad jag tror faktiskt hon fick det för att fler kände precis som jag. Hur mycket vi än älskar Charlotte Kalla så blev det lite för mycket om hon skulle få ALLA priser igår även om det rimmar på KALLA.

I min värld var det självklart att Sara Sjöström skulle få det. Hon är klar världsetta i en av de mest grundläggande och globala sporterna.  Springa, simma och cykla fortast. Det är på riktigt. Saras 2014 är helt otroligt liksom hela hennes karriär från 14 års ålder. Helt fantastiskt och redan nu efter Annika Sörenstam bland de bästa tjejerna i historien på min lista trots att hon nyss blivit vuxen 21 år ung.

Men Jerrigpriset får man inte enbart på idrottsliga meriter, de väger förstås bra tungt. Men ännu tyngre väger en glad personlighet och att man "går hem i stugorna". Kanske därför Magdalena Forsberg prenumerade på Jerring priset runt millenieskiftet. Kanske därför Anja Pärson och Kajsa Forsberg aldrig fick det. Dom log inte lika ofta under sin aktiva karriär. Kanske var det därför den inte på förhand givna Charlotte Kalla fick det nu? Det var ju bara någon månad sedan som hon kom  före Zlatan och röstades som Sveriges populäraste idrottare. Men nu på slutet har hon ju tydligt varit obekväm och arg i intervjuer i avsaknad av form, vilket jag till 100% förstår och stödjer. Hon kan ju inte stå i TV och le och låtsas att allt är kanon när det inte är det. Men det var antingen det eller hyperinflationen kring henne igår som gjorde att flest röster gick till Sara. Eller var det så enkelt att det var för att Kalla inte var där igår. Hur som helst rätt tjej vann tycker jag grattis Sara!


Annars var det bästa Kirunas hockeylag som på ett snyggt och självklart sätt hävdar allas lika värde med sina klubbdräkter och inställning. Men man kan ju tänka sig vad en del lite mer konservativa norrlänningar säger vid köksbordet över en sup hembränt "vars ska dom hit med såna fjollträskfasoner för" Fördomsfull jag? Nej inte det minsta:-)


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar