måndag 5 januari 2015

Vit månad och hur är det egentligen med styrketräning för konditionsidrottare?

Idag börjar jag vad som kanske kan komma bli en tradition (första gången förra året). Tar en vit månad nu. Det är ju ingen hemlighet att jag gillar gott vin, Champagne och en öl emellanåt. Men nu efter alla helgerna känns det ändå på något sätt som ett bra läge att gå all white en stund. Eller som Emilie sa idag på jobbet när jag berättade att min "årliga" vita månad startar idag. "Jaha ska du inte dricka något då måndag - torsdag innan kl 18?" sa hon. Ja och så gäller det inte udda veckor heller sa jag:-)
We'll meet again 

Nej skämt åsido det är två planerade dagar med undantag den 24 januari en 50 års fest och den 26 för ett stort event i Paris, annars blir det vatten till maten och så får det bli med det. Minns förra året att det var inte så dumt ändå efter ett par veckor när helgsuget efter ett glas vin hade lagt sig, och träningen kändes kanske även den lite lättare. Ja nu kanske det låter som jag är värsta drinkaren, det är jag inte men jag dricker enligt principen ofta och lite och trivs med det. Och eftersom jag har höga ambitioner med mitt cyklande tänker jag förstås över timingen innan de få gånger jag tar ett eller två extra glas så det inte påverkar träning eller tävling menligt.

På tal om träning, har sedan några veckor börjat med kompletterande styrketräning, ja förutom lite allround coreträning, armhävningar och chins som jag gör till och från löpande. Jag tränar knäböj hemma 2-3 ggr i veckan. Det råder delade meningar om huruvida benträning med vikter är av ondo eller godo för cyklister. Nejsägarna menar att ökad muskelvolym tar på prestationsförmågan och minskar mitokondrievolym för konditionsidrottare. Jasägarna hävdar att ökad styrka ger bättre rörelseekonomi och tröttheten kommer senare. Som Di Leva sjöng Vem ska jag tro på?

Har inte gjort någon djupstudie men jag tycker det känns logiskt att ökad styrka i benen för cyklister ger bättre prestation. Hittade några intressanta artiklar från forskningsstudier på utmärkta siten Träningslära som stödjer detta och även verkar visa att ökad muskelvolym INTE skulle påverka konditionsidrottare negativt likt motsatsen tydligen gör. Alltså vill du bygga maximalt med muskler ska du inte konditionsträna så mycket medans kondtionsindrottare inte presterar sämre av styrketräning, snarare tvärtom.
Träningslära - Kombinera konditionsidrott och styrketräning på bästa sätt
Träningslära - Muskelbyggning med konditionsträning

Och här är en intressant länk där en dansk cykeltränare som har en bra träningssite ger sin liknande syn på temat styrketräning. Essensen är träna få reps med tunga vikter gör dig till en bättre cyklist.

http://www.training4cyclists.com/how-to-become-stronger-without-adding-muscle-mass/

Enligt ovan känns det rimligt att fokusera på ökad neurologisk styrka snarare än maximalt ökad muskelvolym med s.k hypertrofi som fler repetioner ger. Då bör man göra som styrkelyftarna gör, få repetioner 3-5 max. Så tunga knäböj blir melodin för mig nu några månader. Ska bli kul och se om jag blir mycket starkare och framför allt bättre i cykling. För att vara så pass stark i benen,  ja i cykling då menar jag, är jag rätt klen i benböj. Idag kändes dock stången betydligt lättare än för ett par vecor sedan. Ja just det, practice makes good..

Min nya vän


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar