söndag 5 april 2015

Mediokra gener med mycket hög skaderisk

Ja ungefär så kan man sammanfatta innehållet i den 15 sidiga pdf jag nu fått tillbaka från det engelska företaget DNA Fit "Skämtar ni med mig? Ni måste blandat ihop mitt och Isaks prov?" Ungefär så skulle Partaj Zlatan uttryckt det och ungefär så kände jag när jag först läste rapporten. Det kan inte stämma? Jag som alltid trott mig ha bra gener och så det här?


Bilden ovan visar mina genetiska förutsättningar och fördelning mellan Power potential och Endurance potential. Ungefär som jag skulle gissat och känner igen mig i 2/3 mot uthållighet och 1/3 kraft. 


Nu blev det mindre roligt. Enligt min genuppsättning så har jag "intermediate" och ingen vidare VO 2 max potential och aerobisk potential. Hallå mamma och pappa vad är det här för nåt? Det är inget jag beställt. 


Vi fortsätter med Recovery / återhämtning. Nähä mediokert där också.  Hur är det med skaderisken då?


Katastrof längst ut på skalan med very high injury risk. Kan ju inte vara någon ide' att ge sig ut och träna nu något mer. Lär väl inte kunna bli bättre? Det enda jag verkar ha genetisk talang för är att bli skadad. Kura ihop i soffan med ett par öl och lite chips och kolla på Flandern runt i eftermiddag får bli melodin..


Förslag på vitaminer och tillskott för att "lindra eländet" (äter redan mycket av de här sen innan).

Skämt åsido. Rapporten gjorde mig först verkligen förvånad. Hur är det möjligt att jag som började träna cykling 2010/11 som 43-44 åring kan vinna VSM brons i H40 linje i en av mina första tävlingar 2012? Hur är det möjligt att jag kan vinna Stockholms DM i herrar elit linje 2014?Hur är det möjligt att komma topp 10 i flera nationella elitlopp i hård konkurrens som äldste cyklist och som dessutom kanske cyklat kortast tid? Allt med mediokra gener och återhämtning och mycket hög skaderisk? 

Nej jag fick inte ihop det. Hur ska jag se på det? Man får vara tacksam "för att fått ut så mycket ur så
lite" och lägga av nöjd nu? Är det någon rimlig mening att fortsätta slita för att bli bättre? Och varför är jag aldrig vare sig skadad eller sjuk? Borde jag väl bli enligt mina gener eller?

Nej det måste vara något mer med det här. Det kanske går att påverka ändra din genetiska predisposition? Jag kom att tänka på boken jag lyssnat och läst Growing Younger av Dr Marcus Gitterle där han bl.a skriver om Epigenetics och hur man med livsföring kan stänga av respektive på gener som är bra eller dåliga för dig s.k epegenetic switches. Jag har haft lite mailkonversation med Dr Gitterle och skickade mitt DNA test till honom med några frågor. Återkommer med hans svar i nästa inlägg. 

Det är intressant det här med arv och miljö. Hur mycket är förutbestämt och hur mycket kan du själv påverka med livsföring, kost, näring och träning? Här kan du läsa lite mer om Epigenetik Ta kontroll över ditt DNAsom liknar kroppens genuppsättning vid ett piano. Alla tangenter är de ca 25000 gener du har. Men musiken kommer från de tangenter du trycker ner och spelar på.

Men idag tar jag min soffpotatis genetik på orden och bänkar mig framför Flandern runt. Tror och hoppas som många andra på Kristoff. Eller blir det Geraint Thomas? Ja det finns ju många Greg Van Avermaet, Sep Vanmarcke eller Stybar för att nämna några. Ska bli ruggigt kul att se kampen uppför de korta men stenhårda paveklättringarna.

Men först en klassisk påsklunch. Glad påsk och skål på er alla!


2 kommentarer:

  1. Det var inte resultatet jag hade väntat mig. Verkar konstigt med tanke på dina prestationer och på så "kort" tid. Har inte du ett högt uppmätt vo2max? Samtidigt kanske de bara visar att du tränat rätt för din kropp redan och att du inte har "förstört" dig själv under tidigare år. Tror inte de menar att dessa dna tester ger ett tak på vad man kommer klara utan snarare ska ses som ett hjälpmedel på väg mot sitt max. Känner du att du fick ut något av pdf filen?

    SvaraRadera
  2. Ja det förvånade som sagt mig också. Jo jag har mätt upp högt vo 2 max 3 olika tillfällen över 70 men de har varit s.k submaximala tester där algoritmer beräknar max. På GIH nu innan studien med riktig / exakt (med uppsamling av all utandlngsluft i stora syrebagar) om nu något kan vara det så var siffran 64. Ska bli kul att se vad sluttestet säger efter träningsstudien är klar om dryga 2 veckor. Det jag läst mig till nu så verkar epigenetics kunna påverka mycket dvs de gener du aktiverat respektive avaktiverat. DNA Fit visar bara ursprungsgenetiken och inte hur den används. Skriver snart ett inlägg på bloggen efter jag fått svar från Dr Gitterle som givit lite bra input. Sammantaget så med den information / kunskap jag fått och läst mig till nu efter testet så tycker jag det var värt att göra det. DNA Fits tjänst i sig, kanske inte gav så himla mycket men det kostade heller inte mer än 150 pund. Alltid kul att förkovra sig lite. Mvh Jonas

    SvaraRadera