söndag 25 oktober 2015

Försöker lägga pusslet kring kost, träning och åldrande i sökandet av "The fountain of youth"

I januari lyssande jag på och läste boken Growing Younger av Dr Marcus Gitterle. En trevlig amerikan som jag sedan dess haft lite mailkontakt med. Boken handlar om åldrande, vad är det? Vilka processer i kroppen som tillsammans skapar en spiral nedåt och vad vi kan göra åt det. Jag blev exalterad och fast besluten på att försöka stoppa mitt åldrande eller åtminstone försena det så länge som möjligt. Jag skrev om mitt Project Benjamin Button i några delar på min blogg i januari. Kortfattat handlar det om att äta och träna och sova bra samt att addera tillskott som kan försena eller upphäva nedbrytning av celler och som tillsammans kan skapa en serieverkan och t.om. en omvänd effekt, Growing Younger helt enkelt.

Jag har nu med någorlunda kontinuitet följt det mesta från boken i snart 10 månader. Jag äter inte Paleo kosten längre som innehåller mycket lite kolhydrater. Provade en månad men jag känner att jag min maxinsats i tävlingar etc blir bättre med kolhydrater samt att livet i övrigt socialt med familj och annat umgänge också skulle bli för krångligt med alltför mycket specialkost. Så idag äter jag en varierad kost och även en del "skitmat" ibland men försöker tänka på att öka andel grönt och minska andel processad mat. Utöver det har jag ätit tillskotten i Synergi Life Matrix plan från boken i snart 10 månader. Det är Omega 3, D Vitamin, Gurkmeja, Resveratrol, Betaalanin, L Carnitin, Arginin, NAC och PQQ. Vad ska alla de här grejerna göra? Ja bl.a minska cellnedbrytning, förbättra mitokondrietillväxt, muskelfunktion och styrka. Minska inflammationer, förbättra minnes och hjärnfuntioner. Mer testosteron, ge bättre fettförbränning och aktivera "anti aging genes". Låter ju som heliga graalen men fungerar det? Blir jag yngre?

Kan inte med bestämdhet slå fast att jag funnit ungdomens källa än och mitt hår fortsätter att gå från 50 nyanser av grått mot mer vitt. MEN jag mår väldigt bra, ja senaste veckorna med brutet höftben har förstås varit rätt tuffa men bortsett från det så känns det som jag är något på spåren. Det har ju även mina cykelresultat i år pekat på. Prestandamässigt var jag helt klart i mitt livs form nu snart 49 år ung när jag ramlade i en lerig tunnel för en månad sedan. Bra träning och fått vara frisk hela tiden, förutom säsongens andra jättesmäll med en vecka på sjukhus efter svåra komplikationer när jag cyklade 25 mil med brutet nyckelben på Mallorca i slutet av april. Så jag fortsätter med min Synergy Life Matrix Plan så länge den känslan består.

Men ännu viktigare än ovan nämnda substanser för att stoppa åldrande och optimera fysisk prestation tror jag rätt träning, återhämtning och kost är. Är övertygad om det är vad vi stoppar i oss tillsammans med fysisk aktivitet som verkligen är avgörande för att öka chanserna att nå 100 +. Forskning går hela tiden framåt och de som vill kommer helt klart få betydligt längre och friskare liv i framtiden. Nu i dagarna verkar det som om WHO gör en kraftig markering WHO varnar för processat kött Bra och hoppas det kan skapa lite grus i maskineriet för den hemska fastfood industrin som är på väg att förgifta en hel värld.

Har senaste veckan läst två intressanta böcker om träning och kost. I Den blå maten -Recept för ett lång och lyckligt liv har journalisten Henrik Ennart rest jorden över och besökt s.k blå zoner, regioner där befolkningen lever längst i världen. 


Det är fem platser Okinawa Japan, Ikaria Grekland, Ogliastra Sardinien, Nicova Costa Rica samt tro det eller ej delar av Småland med bl.a Torsås där mina morföräldrar bodde strax utanför i en liten by som heter Strömby. 


Vad är gemensamma nämnaren för dessa platser? De äter en hel del olika mat men nästan enbart färskt och det mesta lokalproducerat med mycket grönsaker. Några av huvudpunkterna:

1. Ät inte för mycket - hellre lite mindre men bra
2. Ät i huvudsak mat från växtriket - Grönsaker i regnsbågens färger upptar större delen av tallriken. Kött i mindre mängd och till fest.
3. Ät många olika sorters örter - Hos de flesta är ett fåtal råvaror som vete eller majs basen i nästan alla produkter.
4. Dra ner på socker och vete - Mat med högt GI som idag är så vanligt i västvärlden spelar en undanskymd roll i de blå zonerna.
5. Ät det som finns där du bor - Färsk oprocessad mat är det som ger långt liv, sedan kan flera dieter fungera både vegetariskt samt med fisk, kött och ost.
6 Låt magen vila på nätterna
7. Ät tillsammans
8. Sluta inte arbeta
9. Rör på dig hela livet

Utöver de intressanta resereportagen är boken full med recept som stjärnkocken Niklas Ekstedt har satt samman med inspiration från respektive region. Ska bli kul att börja laga några av dem. 

Som helbakad röding med rostad tomatsalsa och Guacamole från Nicoya Costa Rica

Och grillad kycklingsallad med youghurt, mynta och olivolja från Ikaria Grekland.


Misoramen med friterad tofu, gurka och sjögräs. Den Okinawiska togun är hård och kanske hemligheten bakom att de gamla har så mycket könshormon, slät hy och aktivt sexliv långt upp i åren.


Vad gäller träning har jag läst en del olika böcker de senaste 3-4 åren när jag intresserat mig mer för cykling och träning. Har även praktiserat lite olika modeller med fokus på låg till medelintensiv träning samt extremen åt andra hållet med mycket högintensiv träning. Erfarenheter och slutsatser från det fortsätter jag med i kommande inlägg. 

Läkningen har tagit ett stort steg framåt sista dagarna. Kan gå med en krycka nu. Inte mycket värk längre och i dagens 45 minuter rehab Monarkcykling kändes det inte som jag bröt höftbenet, ett av kroppens tjockaste ben för en månad sedan.

Ligger i musikrummet nu lyssnar på Bo Kaspers nya sköna "Redo att gå sönder igen". Tack men nej tack det är jag inte redo för..


2 kommentarer:

  1. Paleo behöver inte vara low carb och det är väldigt svårt att komma upp i varje dags kcal behov utan att fylla magsäcken till max, är boken förövrigt att rekommendera? och som idrottare så behöver man mycket protein "kött i mindre mängd och till fest" hur kommer man då upp i proteinbehovet?

    SvaraRadera
  2. Hej Daniel! Ja tycker boken är intressant framförallt som tydligt bevis för att kost och livsstil verkligen gör extrem skillnad på livslängd. Tror Paleo är helrätt ur många perspektiv. Men familje och livssituation sammantaget så har jag inte förändringsbenägenhet nog annat än att följa det lite light äta mycket färskt och grönt etc. Protein ex kött? Ägg det bästa proteinet enligt många, äter mycket fisk, (lite för mycket kött också..) sen finns ju vassle och sojaprotein osv. Kör hårt!

    SvaraRadera