söndag 26 februari 2017

Att kunna springa igen

Lycka! Att efter 1.5 år med ständig värk och en inre allt större acceptans av att jag kommer nog aldrig kunna springa mer igen i livet efter det där nedrans höftbrottet. Jag levde ändå med haltandet och värken i en positiv anda. Jag kunde ju cykla utan några större problem och stundtals nästan som innan olyckan.

Men så för 6 veckor sedan fick jag drygt 200 gram titanskruv och platta borttaget från höften och värken bara försvann. Idag har jag joggat 2 km på löpbandet i gymmet på vårt hotell första semesterdagen här vid Laguna Golf Phuket Golf, Bangtao Beach.

Det är svårt att beskriva lyckokänslan när jag kände att det här fungerar ju. Inte ont någonstans (bara vansinnigt löpotränad muskulatur som kommer ge sjuk träningsvärk trots bara 10 min och 2 km men den värken bär jag lätt och gärna imorgon ). Att kunna gå och springa är ju ändå rätt centrala kapaciteter och även om människan är exceptionellt anpassningsbar, så även jag, så är det bara underbart att vara hel igen. Back to full life! 

Veras första morgondopp
Första Beer Chang på sen middag igår kväll satt som en smäck. Sara i egna tankar.
Good to be "back home"



fredag 24 februari 2017

Från Monark till varm asfalt på Phuket

Miljöombyte. Från Vinterstudion och Monark till racer på varma vackra vägar runt Bangtao Phuket. Vi åker ikväll (hög tid har inte varit där sen i slutet på november:-) hela familjen som så ofta förr till vad som nästan börjar kännas som vårt andra hem Bangtao Beach Phuket. En lite kortare resa i år 9 dagar då tjejernas skolgång kräver sitt, men det blir lika härligt som alltid. Cykeln får följa med i år. Blir ingen fokus träningsvecka men några morgonrundor tänkte jag hinna med mellan poolen, stranden och all god thaimat med en och annan Chang eller Singha till. Chang eller Singha? Tuffa semesterval..

Nyss kört ett kortare Monarkpass utan någon större geist med klena ben. Försökte mig på en 20 min på vad jag trodde var måttliga 315 watt men var långt ifrån att orka mig kämpa igenom det så jag bröt efter 6 min och avslutade sedan med en 10:a stående lågkadens innan jag lämnade vinterstudion för ett långt bubbelbad ute i den soligt fina vinterdagen. Gudomligt skönt och suverän ljusterapi med solen som gnistrar över en isblank Edsviken och i det 39 gradiga vattnet. Ibland levererar även kära moder Svea.

 
Cykeln står packad i Vinterstudion


Dags för cykling av den här typen igen. Sawadee Krap!

onsdag 22 februari 2017

Bikramspinning och upptaktsmöte SCK Masters

Och herren sade Herrejävlar (nej det sa han inte, som prästen i reklamfilmen)  VAD VARMT det var i den 50 man fullsatta spinningsalen med SCK cyklister ikväll på Hötorget SATS. Rena bikramspinningen i en timme och vi blev nog några kilo lättare allihop. Jobbigt värre, men kul även om det kanske var lite på gränsen. Bra träningspass och acklimatisering för Bangtao Phuket på fredag:-).

Egentligen märkligt hur sällsynt jag satt mig i en spinningsal med tanke på hur mycket jag cyklat senaste 5 åren med ca 1500 mil om året. Tror det här var mitt livs tredje spinningpass. Danne Godman, desto mer rutinerad i spinningsalen leder klassen på bästa (och mest pulshöjande sätt. En timme med en hel del körare. Hade ingen feedback annat än upplevd ansträngning och det var skönt att slippa fundera på puls och watt idag. Kände mig rätt klen men det var kul ändå.

Danne värmer upp oss (inte för att det behövdes..)

När jag gick ut från den ångbastuliknande spinnigsalen och ut i gymmets mer normaltempererade salar började jag nästan frysa omgående. Blev en sån extrem skillnad på en sjöblötkropp. Fick en förnimmelse av och kom att tänka på hur mycket jag kan frysa på vägen nerfrån toppen mot kiosken efter att ha kämpat livet ur sig 14 km uppför Puig Mayor på Mallorca. 

Efter en skön dusch samlade Crippa och Danne hela Mastersgänget i klubben som tänker tävla i år. Wow vilken uppställning var nog ett 40 tal i H30-H 55 på plats. Det blir ju otroligt kul att få vara en del av den här styrkan, eller soldaterna som Danne kallade oss:-). Gissar att våra klubbtröjor kommer synas en hel del i tävlingsklungan i år. Hoppas även så mot slutet av racen..

Nu kör vi!

H30 SCK 
H40
Och så vi ungdomar i H 50

måndag 20 februari 2017

Höftböjare i funktion igen - Underbar känsla

Sedan ungefär ett år har jag vid varje tillfälle hos min grymma kiropraktor tvingats konstatera att min höftböjarmuskel inte är i funktion. Thomas har fått igång den varje gång med sina magiska händer men glädjen har varit kortvarig oftast någon dag efter så är kontakten bruten igen. Höftböjarmuskeln Psoas Major är central och en av de största musklerna, den går som en lång fläskfile och fäster vid sista revbenenet och går ned till lårbenet, se bilden.

Ett sätt att enkelt kolla om dina höftböjare är aktiva och funktionella är att lägga dig på rygg, höj ett ben i 45 grader och be någon ta ett tag med händerna runt underbenet och trycka ned mot marken så hårt de kan. Klarar du att hålla emot helt med känslan av att du är stark som ett skuvstäd är dina höftböjare i full funktion. Är du svag och inte kan hålla emot är den inaktiv. Väldigt många har störningar i signalen från hjärnan till höfböjaren som stänger av och skapar obalanser och försök till kompensation med andra muskler när du går, cyklar eller springer.

Nu snart 6 veckor efter bortoperationen av höftplattan har jag haft en allt lättare och bättre känsla i benet / höften. Var hos Thomas för tre veckor sedan men då fungerade inte signalen och när jag gick dit strax innan kl 5 idag vågade jag inte tro på full funktion även om det var med lätta ben den knappa kvart det tar att gå från Kungsgatan till klinkiken på Wallingatan.

Upp på britsen och upp med benet , sen tryckte han hårt och jag blev så jäkla glad och förvånad när jag kunde hålla hårt emot med stark känsla. Wow! Det funkar, jag är hel igen. Så underbart efter all denna tid 16 månader med stora problem och värk. 

Mycket yoga senaste veckorna kanske har fått igång signalerna. Huvudorsaken är troligen att höftplattan äntligen är borta. Alltså det här kanske låter löjligt att dravla om men har man som jag hade gjort närmast förlikat sig med att kanske aldrig kunna gå ordentligt igen och så "hux flux" (nåja men nära så) är man fullt återställd igen. Nästan svårt att ta in, men helt underbart.

Paradoxen i den här stora framgången är att cykelträningen på Monarken i Vinterstudion den senaste månaden gått otroligt dålligt. Började ganska snabbt redan en vecka efter operationen med något lätt pass. Kändes kanon och redan 10 dagar efter körde jag halvhårt och kände mig "bara" runt 10% bort mot bra form. För att inte stressa kroppen la jag då in ett block om 4 veckor med enbart MAF träning låg till medelpuls och inga långa pass. 1 timme 3-4 ggr per vecka. Trodde jag skulle svara bra på det, brukar göra det, stärka aerobiska basen och kunna cykla fortare trots låg puls. 

Men det blev inget alls av det blev snarare sämre och om jag var 10% från bra cykelform 10 dagar efter operation var jag snarare 15% bort de senaste veckorna. Mycket märkligt, trots en allt starkare allmänkänsla så hade jag liksom inget i cyklingen, blev flåsig fort och fick titta både en och två gånger på motståndet på Monarken om det verkligen kunde stämma.

La om taktik i helgen och körde några hårdare 20 minuters block. Fortfarande mycket långt kvar men igår kändes det som ett bra steg i rätt riktning. Har varit lite frustrerande att mitt i den stora glädjen över en frisk kropp med stark känsla utan gångsmärtor samtidigt känna sig klenare än när jag började träna cykel 2010. Man undrar vad är det som har hänt? Vart tog kraften vägen?

Berättade för Thomas idag och han tyckte det lät naturligt och sa att din kropp har varit i fight mode med stresspåslag så länge av skadorna och den har levererat egentligen långt över förmåga. Nu håller den på att läka sig fullt frisk igen och har slagit av en stund för full recovery. Låter ju ändå ganska rimligt och jag gick gladare än på länge ut på gatan med lätta fötter.

"Let your body decide where you want to go. High or low. Fast or slow." Inte så dumt skrivet Ola Salo..

Nu ska jag "bara" få ordning på cykligen och så vänsteraxel också med ny operation den 20 mars. Allting blir bra till slut och är det inte bra så är det inte slut.

 


lördag 18 februari 2017

Sevärt föredrag om hälsa, åldrande och kost.

I det här sevärda föredraget från 2012 talar vår partner i Cellexir projektet Dr Marcus Gitterle om livsstilssjukdomar bl .a diabetes 2, som sedan dess och de senate åren bara har accelererat likt en pandemi pga extremt dåliga kost och levnadsvanor i stora delar av världen.

Dr Gitterle talar om åldrande, orsak och verkan. Han talar om våra celler, funktion och energibehov, varför vi åldras och vad vi kan göra åt det. Han talar om SAD Standard American Diet hur den håller på att förgöra en hel generation. Han talar om olika kostdieter och varför en kalori in inte är en kalori ut. Missa inte 45 minuter in i föredraget där han specifikt berättar om våra cellers energibehov och berättar bl.a om hur det kraftfulla PQQ, en av 5 ingredienser i Cellexir som vi snart lanserar dramatiskt förbättrar mitokondriefunktion, minne och kognitiv förmåga, med tydlig märkbarhet bara på några dagar. Dr Gitterle har tagit fram formulan för optimal cellfunktion med naturliga tillskott i Cellexir. Snart i en webshop nära dig. Anmäl dig på www.cellexir.se för förhandinformation. Stay tuned!

Vimeo Dr Marcus Gitterle Advances in Anti Aging

 

söndag 12 februari 2017

Iskall form trots varma bastubad

Osedvanligt dålig cykelform på Monarken nu. Sedan ett par tre veckor. Det är som jag etablerat en ny nivå. En lägre. Fattas liksom en cylinder på något sätt, blir flåsig mycket lättare och snabbare än vanligt. Ca 10-15% och 30-40 w i kraftskillnad många pass i rad nu. Trots att jag bara kört låg till medelpuls nu sedan operationen inte något stenhårt och inga långa pass heller för den delen. Så någon överträningsrisk känns inte heller som rimlig förklaring. Har ju dessutom haft vit månad fram till för en vecka sedan. Men blev inget starkare av det. 

Lite konstigt känns det för allmänmåendet och känslan i kroppen i övrigt har varit bättre än på många år sedan alla skadorna nu när jag kan gå bra igen efter höftoperationen. Har också kommit igång bra med yoga sedan en månad och kör kontinureligt med 30 min program ca 4 dagar i veckan. Fortfarande långt kvar till bra rörlighet men helt klart blivit väsentligt bättre och känner mig lättare i kroppen. Det tillsammans med lite styrketräning har skapat en bra overallkänsla, men vad gäller cyklingen så är det precis tvärtom. Märkligt manick kroppen ibland, men får glädja mig åt att jag kan gå bra igen och slippa all värk. Det är ju inte en helt oviktig detalj.

Och bastubadande som skulle hjälpa performance verkar inte heller ha kicka in än. Men skönt är det i alla fall sitter i stolen på bilden just nu och tar igen mig efter bastun med en tröst Samuel Adams efter ett avbrutet Monarkpass efter 20 sega minuter.


Hoppas det vänder till Thailand om knappa två veckor. 10 dagar med familjen som vanligt i Bangtao Phuket och jag tar med cykeln. Ska bli otroligt skönt. Har ju inte varit där sen i början av december:-)

Igår var annars en kul kväll hemma. Kalas och 25 manna middag för Alice som fyllde 18 och Vera 11 i veckan. Fullt med släkt och vänner och Kajsa briljerade som vanligt med en dignande middags och efterrättsbuffe. 


Tog sen årets första Romeo & Julieta cigarr ute sen i tidiga natten med Klasse. Kanske satt den sig lite i benen i dag. Den satt sig i alla fall lite i huvudet på natten och i morse, men trevligt och gott var det.

Presentöppning

Mina döttrar och mamma på besök från Kalmar



onsdag 8 februari 2017

Filmtips A Sunday In Hell Paris Roubaix 1976


Året är 1976. Det är en fin vårdag i Paris. Cykelmatadorerna ska ge sig iväg på den 26 mil långa färden över de fruktade pave sträckorna på vägen till målet och 1.5 varv på velodromen i Roubaix nära belgiska gränsen.

Samtidigt i Västervik spelar en sporttokig 9 åring pingis vaje dag och drömmer om att bli nästa Stellan Bengtsson eller Kjell "hammaren" Johansson. Han kan det mesta om sport redan och är galen i sportböcker och plöjer alla uppslagsverk som finns men cykel har han ingen större koll på än. Om några månader ska det ändra sig och han får en ny idol när Bernt Johansson vinner linjeloppet i Montreal OS. Men Bernt är fortfarande amatör när proffsens giganter ska göra upp på kullerstenarna. Och det ska dröja ytterligare 35 år innan 9 åringen själv fastnar snabbt och hårt i cykelsporten.

Men åter till april 76. Alla legender är på plats, belgaren och storfavoriten i Brooklynstallet Roger De Vlaeminck, den franska legenden 40 åriga Raymond Poulidor, Italiens hopp Francesco Moser, Bernard Thevenet, Freddy Maertens och den störste genom alla tider Eddy Merckx. De Vlaemink och Merckx har 3 segrar var och förhandstipsen handlar om vem som ska få sin 4 inteckning. Men i Paris - Roubaix åker man inte bara runt och hämtar en inteckning hur som helst inte ens de största belgarna Merckx och De Vlaeminck.

Se den snyggt 70 tals långsamt berättande filmen A Sunday in Hell från helvetet i norr som det brukar kallas. Se hur den stilsäkre Merckx glider ur bilen dagen innan loppet i en för jäk..  skön ljusblå 70 tals kostym. Se hur han pedantiskt mixtrar med sadeln och alla inställningar fram till 5 min innan start. Se hur cyklister ligger blodiga på kullerstenarna och se den spännande upplösningen in mot velodromen.

Det gjorde jag ikväll i vinterstudion när jag tramapde på Monarken framför cykelbion. 1.5 timme kändes lite kortare än vanligt. Allt var nog inte bättre förr men det var fan så mycket coolare..

måndag 6 februari 2017

Blodtest ala grande med Werlabs Colting Performancepaket

På träningsresan i Thailand i november så talade jag en del träning och annat med Jonas Colting. Kul att tala med Jonas engagerad, intresserad och kunnig. Vi talade bl. a om biokemisk blodanalys för att få en bra bild över status och kunna upptäcka ev. avvikelser i blodvärden, hormon eller vitaminnivåer samt inte minst säkerställa att PSA värden inte påvisar risk för prostatacancer (något jag aldrig kollat).

Har aldrig gjort något utförligt blodprov och tänkte det kunde vara en bra idé. Som av en händelse så saluför Werlabs ett test framtaget för idrottare som söker lite mer information än de mer grundläggande i samarbete med Colting. Så jag beställde det förra veckan. Smidigt upplägg man beställer och betalar på nätet och sedan går till en av hur många provtagningsställen som helst. Tar ett blodprov på en kvart och senare samma dag hade jag nästan alla svaren fint presnterade i en journal på hemsidan. Ytterligare någon dag senare var alla svaren på plats utförligt presenterade vad var och en av alla markörer visar och betyder tillsammans med ett övergripande läkarutlåtande. Förstklassig tjänst.

1995 kr är ju en slant (det finns billigare varianter med lite mindre markörer) men i min värld känns det som en rimlig investering för en kroppslig besiktning om man jämför med te x att besiktiga nästan nya bilar. Det borde vara blodkontroll som är lagstadgat att göra årligen istället för bilar om du frågar mig. Samhället skulle tjäna STORT på det i minskade sjukvårdskotnader och utvecklade cancerfall, diabetes 2 och andra livsstilssjukdomar som upptäcks i tid som resultat av en bristfällig kost eller livsföring. Ett blodtest ger otroligt mycket information om din status och hur din kropp mår.

Blodvärden, Hemoglobin hur mycket röda blodkroppar du har? Blodfetter, förmågan att transportera syre i blodet? Hematokritnivå (välbekant term för intresserade cyklister..) Bara de här värden är ju högintressant för alla konditionsidrottare. Lägg till alla hormonnivåer, Testosteron, Kortisol (stresshormon), blodsocker, sköldkörtel, njurvärden, vitaminer och mineraler så får du en lysande check och status och ett framtida referensvärde till nästa gång du tar det.

Alla mina värden hamnade glädjande i grön zon och inom referensintervallet. Ja annars hade jag faktiskt blivit lite besviken givet den allmänhälsa jag har med starkt immunförsvar, fysiskt aktivt liv i kombination med hygglig kosthållning. Hade jag haft högriskvärden nu så hade jag blivit bra besviken på mina föräldrar:-) och utfallet av min genuppsättning.

https://werlabs.se/halsotester/jonas-colting-s-performance-paket


Mina värden, grekiska för de flesta kanske..

  
Några reflektioner. Jag har ganska låga blodvärden i termer av röda blodkroppar, inte optimalt för en cyklist eller konditionsidrottare. Hade "bara" 138 i Hemoglobin och 0.42 i EVF / Hematokrit (hur stor % andel är röda blodkroppar). En bra bit från Mr 60% Bjarne Riis.. Normalvärden för icke fuskande med EPO eller annan bloddoping enligt ref listan är 134-170 för Hemoglobin och 0.39-0.50 för EVF. Det hade ju känts lite mer potentiellt utvecklingsbart om jag hade haft högre nivåer. Samtidigt får man kanske vara glad att det gått så pass bra som det har trots "halvrisiga" blodförutsättningar för effektiv syretransport. Ekvationen för bra cykling verkar innehålla mer saker än bara blodvärden. 

Det var som när jag gjorde gentest för ett år sen. Det visade också på halvrisiga förutsättningar för konditionssport och stor skaderisk. Skaderisken har ju iofs materialiserats om man uttrycker sig milt. Men inte genom skador vad gäller förslitning, inflammation eller belastning som gentestet indikerade. Har inte haft ont eller varit skadad på det sättet någon gång sedan jag började cykla. Innan det däremot i 40-43 års åldern hade jag ALLTID ont eller inflammation någonstans i kroppen. Sedan jag började äta lite bättre och träna bra har all värk och problem bara försvunnit. Förr kunde jag inte ens gå eller stå barfota på hårda golv längre än 5 minuter. Fick sån jäkla värk i fötterna. Bättre livsföring och bra tillskott som tex gurkmeja curcumin (grymt mot inflammationer) och D Vitamin har givit en extrem skillnad på livskvalite och har nu aldrig värk eller ont någonstan med inflammationer som går runt.

Skrev då förra året till en amerikansk specialist på området celler, gener och åldrande Dr Marcus Gitterle ( numer min partner i Cellexir projektet som vi snart lanserar) angående gentestet om det här med genetisk disposition arv och miljöpåverkan. Han svarade då att vi först nu börjar ana eller förstå hur mycket epigenetics spelar in och att gener kan aktiveras eller deaktiveras beroende på hur du lever. Man kan likna generna vid tangenterna på ett piano. Det finns många tangenter och det kan uppstå den ljuvaste musik från dem om du spelar dem rätt. Likt så är det med våra gener. Genom rätt livsföring kan du aktivera, spela på rätt tangenter i rätt ordning med rätt känsla. Eller bomba på med stress och press och det blir mest skit av musiken och i värsta fall livet.

Jag ser ett mönster här. Jag är lite som humlan som inte kan flyga men gör det ändå. Halvrisig oldboy med mediokra gener och blodvärden. Men på något sätt går det ganska bra ändå. Jag kanske är för dum för att fatta att jag inte kan flyga? 

Eller också är det som Thomas min kiropraktor sa i lördags när jag var där med Alice min äldsta dotter som haft ont i ryggen. Han sa "din pappa borde inte kunna vara där han är när jag tittar på honom rent fysisikt. Det handlar om energinivåer jag känner dem starkt". 

Allt går och går det inte så går det ändå som jag brukar säga. Och fortsätter man med det så flyger humlan till slut..

Intressant på blodtestet kan också vara att notera att mitt D Vitamin värde ligger bra i intervallet men ändå inte jättehögt. Jag tar sedan 5 år ordentligt med D Vitamin tillskott f.n 2000 iu per dag och gjort hela höst / vinter. Gissar VÄLDIGT många har på tok för låga D Vitamin nivåer. D Vitamin är otroligt viktig för vår allmänhälsa det har du redan läst många gånger. Se till att få i dig ordentligt, speciellt i det solsvaga Sverige.

I journalen man får på nätet från Werlabs följer det med en läkarkommentar overall och om något sticker ut. Alla värden var bra men mitt dåliga kolesterol HDL lite högt i relation till det bra LDL enligt en kvot dem emellan Apo B/ Apo A. Det förvånade mig lite så jag skickade ett mail till Dr Gitterle idag med frågan om hans syn på det samt om han trodde det var möjligt och såg en naturlig väg att kunna påverka EVF / Hematokrit nivåer? Fick ganska omgående tillbaka svaret nedan. Det kändes genast bättre och det ska bli spännande att se om Marcus hittar "The Holy Grail" of cycling?
"I don’t use cholesterol levels as an independent biomarker anymore. Your HDL is not bad, and your LDL is just fine. What is more important is that because of your dietary practices, you probable have very large LDL particles, which standard testing does not disclose, but which is much more important than the LDL level per se. In fact, people who eat an abundance of dietary cholesterol, fish, and other healthy fats, tend to have LDL particles that are so large that they effectively behave like HDL; they are not atherogenic (they don’t deposit in artery walls). The most important thing is lowering systemic inflammation, which you are also doing, because cholesterol can’t deposit at all in arteries, without pre-existing endothelial inflammation.

Here is a nice article by Kris Kresser that exemplifies the much bigger picture of cholesterol as a biomarker:

I am going to look into natural means for improving Hemoglobin and Hematocrit. That would be veritably a “Holy Grail” for cycling!
På www.cellexir.se kan du registrera dig för förhandsinformation om vårt snart kommande kosttillskott för "lyckliga celler" med naturliga säkra tillskott i en fomula av Dr Gitterle. Inte många veckor kvar till lansering nu. Spännande tider. Stay tuned!







lördag 4 februari 2017

Runners high med Tom Morello

Fick en sån underbar flush av Runners High idag efter en timme MAF puls på Monarken. Kollade på den grymma hyllningskonserten till Springsteen Musicares person of the year som han fick för några år sedan. Sanslöst fina tolkningar av artister som Sting, Elton John, Mumford & Sons, Jackson Browne (en stor favvo från uppväxten) och många många fler. Men häftigaste tolkningen av dem alla gör Tom Morello från Rage Against The Machine som tillsammans med Jim James gör en Ghost of Tom Joad som är out of this world. Ett sånt gung och tryck med gitarren av Morello som jag aldrig sett maken till. Konst på toppen av världen. Lyckoendorfinerna flödade ikapp med Morellos gitarr. Underbar känsla.

Tom Morello "scratchar" sin klassiska "Arm The Homeless" gitarr.

Just den versionen hittade jag inte på nätet men däremot Morello tillsammans med main man Bruce själv. Du måste se den, samma låt, lika otroligt gitarrspel från Madison Square Garden 2009. Skruva upp volymen på topp och njut. As good as it gets!


Blev 90 minuter på MAF puls. Lite konstig känsla, overall känner jag mig både starkare och piggare än på flera år. Går utan och halta. Har yogat och styrketränat bra och är både rörligare (om än långt kvar till ok nivå) och starkare i kroppen än på flera år. Ligger däremot en bra bit bort i cykelperformance men det kommer till våren hoppas jag.

På förmiddagen efter ett yogapass åkte jag till Thomas min kiropraktor tillsammans med min äldsta dotter Alice (som blir myndig nästa vecka, time flies). Alice har haft ont i ryggen ett tag och jag tänkte hon kunde få uppleva Thomas magiska händer. Hon blev lika förstummad som jag blev innan jag vant mig vid hur han med några få enkla handrörelser och kännande på magen får igång signalen  till höftböjarmuskeln för balan i kroppen. Sen fick jag samma behandling och vi åkte nöjda därifrån.

Följde sen upp träningen med en lång skön bastu. Skrev ju om det igår hur bastu med en mängd fördelar även visat sig kunna förbättra prestation i cykel, löpning osv. Rätt kratigt t.om. 

Nu dags för middag och premiär för gräsbetat naturkött från en bondgård utanför Norrtälje. Fick hem en leverans igår på nätta 50 kilo "blandat". Köpte en extra frys för det här och har nu kött för närmsta året eller kanske mer. En av döttrarna är vegetarian och man ska ju vara lite försiktig med kött sägs det men ska man äta det så finns inget bättre och godare än gräsbetat naturligt uppfödda. En jäkla skillnad på både smak och näring.

Mycket kött i frysen
Efter en hel vit månad avklarad nu så får vi njuta av ett gott glas rött till köttet:-)

Ikväll blir det sen en riktig höjdare till Kajsa och jag ska på konsert Vasateatern med Moneybrother som gör ett par välgörenhetsspelningar och samlar in till sitt skolbygge i Kenya. Stor gest från en stor musiker och sångare. En av landets allra bästa liveartister som jag också fått förmånen att lära känna som en kanonkille. Ska bli grymt kul. Rock on brother!

.

fredag 3 februari 2017

Bastu - Den heliga graalen?

Här har man letat efter den heliga graalen till ungdomens källa och kontinuerligt sökt Citius Altius Fortius och så har jag haft den hemma i källaren hela tiden.nu får den börja användas lite oftare..


Glöm motorer i ramen och elektromagnetiska hjul. Glöm EPO, läppbalsam, HGH och steroider. Det finns betydligt bättre i alla fall väsentligt mer okontroversiella sätt utan fusk att bli snabbare och starkare. Bastu är det nya svarta för uthållighetsidrottare eller muskelbyggare, ja riktigt bra för oss alla faktiskt verkar det som oavsett om du tränar eller inte.

Dr Rhonda Patrick: Sauna for better endurance 


Dr Rhonda Patrick: How Sauna use may boost longevity

 
 
 

onsdag 1 februari 2017

Back to basics bygga en aerobisk bas med MAF metoden

Igår gjorde jag ett MAF test på Monarken. Sedan jag började träna cykel lite mer målmedvetet 2011 har jag ofta använt MAF metoden under uppbyggnad. MAF metoden (maximum aerobic function) handlar om att bygga upp en bra aerobisk bas INNAN du stressar kroppen med högintensiv anaerobisk träning, te x de så populära intervallträningarna 4:or och andra intervaller på intensitet 90-95% av maxpuls som är bäst för att träna max syreupptag. Dessa högintensiva intervaller är otvetydigt mycket effektiva för max syreupptag och nödvändiga för att du ska kunna nå din maxpotential i alla fall om du är i behov av att ibland använda det anaeroba systemet i cykel t ex på attacker eller spurt. MEN de allra flesta motionerar ju för att må bra och då undrar jag om inte "trenden" med att träna så mycket högintensivt ofta får dåliga konsekvenser för många som anammar den träningen UTAN en välutvecklad aerobisk bas. Du känner säkert flera på ytan vältränade som ofta har problem med infektioner, inflammationer och andra skador. Dessa skador och mottaglighet för infektioner osv kan ha att göra med för mycket stress via anaerob träning, vilket ofta leder till ett sug efter dålig mat också med mycket raffinerade kolhydrater och socker sen är den onda spiralen igång. Har skrivit om det här flera gånger, t ex här från januari 2013. http://jblifecycling.blogspot.se/2013/01/konsten-att-trana-ratt.html

Ett enkelt sätt att bygga upp dem aeobiska basen är att under några månader ENBART träna på eller under MAF nivå i ansträngning. En massa bra information om MAF metoden, hur och varför kan du läsa här på hemsidan  https://philmaffetone.com/what-is-the-maffetone-method/ De perioder jag har haft den bästa aerobiska kapaciten är också de perioder jag har presterat bäst på cykeln. Jag gör ofta 30 minuters tester på cykeln (både inomhus och utomhus) för att checka av aerobisk status.  Kopierar in hur MAF metoden fungerar från mitt inlägg för 4 år sedan ovan:  Hur tränar man då aerobt? Det är superenkelt med MAF metoden (maximum aerobic function) som funkar på alla upp till 65 år. Du tar 180 - din ålder, lägg till 5 om du är i mycket god form, skadefri med kontinuerlig förbättring flera år i rad. Motsatt dra ifrån om du varit mycket sjuk, skadad och har sämre form. Den siffra du får fram är din träningspuls du mycket sällan ska gå över. I alla fall inte innan du känner dig tipp topp, frisk i ditt livs form. Då kan du lägga till hårt stressande anaerob intervallträning under någon månad och se om du får ytterligare framsteg.

Hur mäter jag framsteg och förbättring? Också jätteenkelt. Du gör t ex 1 gång i månaden ett MAF test. Funkar så här. Oavsett om du springer eller cyklar eller kör en konditionsmaskin, rodd, cykel eller trappmaskin. Välj samma sträcka och plats, kör så långt du hinner på 30 min eller en sträcka som tar ca 30 min. Du försöker pegga pulsen efter bra uppvärmning exakt på din MAF puls. Resultatet, hur långt du kom på 30 min, hur många watt du cyklade i snitt, eller hur fort du sprang den bestämda sträckan visar din utveckling. Det du snart kommer märka om du håller dig till planen är en exceptionellt häftig upplevelse. Du kan köra snabbare och snabbare med bibehållen pulsnivå. Efter flera månaders bra träning kommer du behöva "ta i" rejält för att ens komma upp i MAF puls.

Håll dig till det här så länge du ser förbättring i MAF testet. Skulle du stagnera eller försämra tränar du antingen för ofta eller för sällan, alternativt äter eller sover för dåligt. Kroppen brukar tala om vad som behöver ändras, lyssna på den. Har du högt ställda ambitioner och byggt en bra bas kan antingen tävlingar eller intervallträning komplettera när basen är på plats, men inte innan.


Så skrev jag för fyra år sedan, och tycker ungefär så, fortfarande tror jag? Lätt att bli rådvill bland alla olika teorier och utsagor om optimala träningsstrategier. De senaste åren har det varit en bias i träningskretsar mot högintensiv träning, som tränar hjärtat bäst. Under de här åren har jag utöver mycket MAF träning också i perioder ofta praktiserat högintensiv intervallträning, senast nu ett koncentrerat block av 4:or under 3 veckor innan min höftoperation nu i januari. Hade en bra form när jag la mig på operationsbordet i alla fall sett till resultat på en max 20 min intervall som dagen innan operation bara var 10 watt ifrån personbästa. Har dock haft lite på känn att aerobiska basen kanske har tagit lite stryk av intervallträningen. Har nu tränat Monark i två veckor sedan operation, några intervallpass och några lugnare. Det går riktigt bra speciellt med tanke på hur tidigt det är efter operation, men jag känner helt klart att jag tappat lite "vridmoment" i aerobisk bas. På testet igår 30 min hade jag 248 w snitt och med riktigt bra aerobisk form brukar jag ligga runt 300 w på Monarken. Så nu tar jag nog ett block en tid med bara MAF träning för att se om jag kan höja nivån.

Det är en svårslagen känsla att kunna cykla snabbare och snabbare på MAF nivå. Man blir inte sliten, återhämtar sig mycket fortare och känner att det finns ytterligare lite fart att ta fram. En idé för dig som känner lite stagnation eller t om bakåtgång med träningsresultaten. Eller för dig som har symptom av infektioner, förkylningar, inflammationer, känslan att inte vara på topp energi och prestandamässigt. Testa att köra enbart MAF träning ett par månader och upplev den fantastiska känslan av att kunna cykla snabbare och snabbare till samma puls. Eller springa snabbare utan att bli sliten, vara frisk full av energi till nästa träningspass och framförallt till livet i övrigt. Efter ett längre block av MAF träning, eller när du börjar platåa, komplettera med ett block av högintensiv intervallträning för att se om du ytterligare förbättrar dig. När du platåar igen gå tillbaka till bara MAF träning och börja om igen.

Vi människor svarar lite olika på olika träningsformer. Jag verkar svara mycket bra på den här träningsformen och kanske faktiskt lite sämre på högintensiv intervallträning enligt mina erfarenheter. Jag tror absolut på HIIT träning som det enskilt effektivaste sättet att på kort tid höja sin kapacitet. Men frågan är om inte många missar att ha byggt en väl utvecklad aerobisk bas först? Utan den verkar risken för problem med sjukdomar, skador, stagnation eller t om retardation öka dramtiskt. Jag analyserade de perioder då jag varit i allra bäst form och två tillfällen sticker klart ut. Perioden runt och framförallt precis efter Vätternrundan 2014 då vi i Team Conti med några sekunder klarade 7 timmars gränsen och 3-4 dagar efter VR då jag en kylig torsdag cyklade ut till landet för att fira midsommar. 67 km på behaglig MAF puls, snitt 139 (80% av max) i 39,3 fart och 340 w / 366 npw. Dit vill jag tillbaka!

Effekt midsommarcykling till landet 2014
Peak 1 timme 19/6 2014 41 fart och 355 w/377 npw

Och hit! Veckan innan Masters VM den 30 augusti 2015, ett varv runt Fysingen med racern 42,3 snitt runt med peak 20 min på den i vind för dagen tuffare delen av banan med 412 w / 420 npw = 5,75 w/ kg. Det passet var förstås runt max med 155 snitt i puls (90% av max). En effektnivå och solofart på racer jag aldrig vare sig förr eller senare varit i närheten av under 20-30 min på rundbana.


Det som går igen vid dessa båda tillfällen är att jag hade cyklat och tränat med stor volym i många veckor innan. Både 2014 inför VR och  2015 ca 50 mil i veckan 5 veckor i rad övervägande runt eller under MAF nivå (förutom tävlingar med maxinsats) för att sedan trappa ner och vila men inte lång vila utan 3- 5 dagar med kanske något lite snabbare kort pass. Det verkar vara metoden för mig personligen att nå peak power. Hoppas kunna nå den nivån igen som 50 åring. Working on a dream!

Samtidigt är den där peaknivån otroligt svår att behålla. Det är som att balansera på en bergstopp, det finns liksom bara en väg och det är ner om man formtoppat en sån för sig outliernivå. Fick smärtsamt känna på det 2014 när jag ställde upp i mitt enda senior SM på Kinnekulle bara veckan efter den grymma form jag hade på VR samt efter på midsommarcyklingen. SM gick helgen efter midsommar och jag åkte faktiskt dit (hur naivt det än kan låta för en 48 årig nybörjare) i tron att jag skulle kunna konkurrera bra. Jag hade då tävlat en del i elitklass och hade haft flera topp 10 placeringar och nu var min nivå klart mycket högre, trodde jag. På lördagen kom jag till Kinnekulle efter en lång bilresa. Jag ville cykla varvet runt och uppför Högkullen en gång på kvällen för att känna på den, hade aldrig varit där innan. Fick den värsta mentala upplevelsen i mitt korta cykelliv (prestandamässigt då menar jag, mina allvarliga olyckor förstås undantagna). Kände direkt att minst en cylinder var bort i motorn, troligen två. Det fanns ingen kraft kvar i kroppen. Fick slita för att kunna cykla på 300 w något som jag veckan innan gjorde på 75% ansträngning. Klättringen upp Högkullen var helt vidrig tog mig knappt upp för backen, slut och maxpuls undrade jag i regnet. VAD FAN GÖR JAG HÄR VAD HÄNDE?

Det var otroligt deprimerande och jag förstod att det här kan aldrig vända tillbaka till imorgon. Åkte hem till några vänner som bor i närheten som jag fick bo hos. Tog två öl till maten i ett försök att glömma den negativa känslan. Det hjälpte väl lite för stunden, men jag var långt ifrån på topphumör när jag dagen efter skulle slänga mig utför Kinnekulle i 80 kmh efter starten på toppen. Det gick lite bättre än under incyklingen men fick slita hårt i backen upp på ett supersnabbt första varv som gick i 43 fart inkl. klättringen och sen redan på varv 2 av 13 var det godnatt på slutet av klättringen. Bittert. http://jblifecycling.blogspot.se/2014/06/sm-linje-rr-kinnekulle-vs-jb-2-0.html
Ett bra exempel på när det vänder fort efter en extrem formtopp. Tänk om SM gått veckan innan. Det här grämer mig fortfarande. Det blev mitt enda försök i "riktiga" SM och jag hade så gärna viljat tävla mot ungdomarna på riktigt. Men som jag brukar säga allt blir bra till slut och är det inte bra så är det inte slut. Kör hårt! Eller kanske en tag på MAF nivå istället:-)