måndag 12 mars 2018

Premiär med Wattbike och start av 14 dagars VO2 Max booster program

Några av killarna i CRT har under vintern med framgång kört ett 14 dagars program med intervaller av olika slag varje dag framtaget för att boosta syreupptag och VO2 max. Jag har under vintern kört klart mindre av den varan med högintensiva intervaller även om jag sammantaget tränat bra. En hel del cykel och klart mer styrka och nu rodd senaste tiden. Så overallformen är nog på peaknivå. Efter skadan 2016 slutade jag helt med en fastställd planerat träningsprogram och har bara kört på känsla sedan dess. Inga krav, inga måsten. Let your body decide where you want to go fast or slow high or low. Det har varit väldigt skönt mentalt och jag tror inte det drabbat mig negativt alls vad gäller prestanda, snarare tvärtom.

Men hur är det med cykelformen nu? Mallorca läger med CRT närmar sig bara drygt två veckor bort. Och när jag superschysst fick låna en Wattbike av svenska agenten Concept nu så tänkte jag att det blir perfekt med lite mer stuktur en tid och på köpet få cykla in Wattbiken ordentligt med 14 dagars programmet. Igår första dagen efter uppvärmning ett 5 minuters all out test för att sätta ett referens värde och en uppskattad VO2 max nivå. Kopplade upp Wattbiken mot Zwift i vinterstudion och satte på en bra spellista till. Var klart nyfiken på hur Wattbiken skulle kännas vs min gamla trotjänare Monark 828. Spontana reflekioner är att det helt klart skiljer lite i känsla. Wattbiken låter lite mer vilket är negativt, men helhetskänslan är toppen och klart att föredra tycker jag med skön cykelkänsla och en otrolig stabilitet (vikt 60 kg) och kvalite. Sedan finns en mängd funktioner i display samt appen (Ipad eller Iphone) som jag inte analyserat fullt ut än men trampeffektivitet höger vänster samt pedalvarv hur kraften trycks är väldigt intuiv och visas hela tiden i display. Har man ett bra rundtramp så blir det en jordnötsformad figur trampar man mer med tryck nedåt i pedalvarvet och inte drar uppåt blir det mer som en snedställd 8. Lysande feedback för teknikträning. Det finns både ett magnetmotstånd och ett luftmotstånd i 10 steg som man får testa lite för att hitta en range som passar styrka eller avsikt med passet men det gick lätt intuitivt att hitta bra nivåer för reglagen. Wattbiken är kalibreringsfri och skall enligt tester alltid visa väldigt korrekta siffror.



På uppvärmningen igår kändes watten lättare än jag trott. Har cyklat mindre i veckan efter hemkomst Thailand, kanske vilan och mycket träning i Thailand samt innan skapade förutsättningar för en bra effekt? I den negativa skålen låg fortfarande dålig sömn och kvarvarande jetlag från Thailand. En total tömning på den lyckade roddtävlingen igår som också gav anledning till lite firande med någon drink och ett par glas vin på lördagkvällen. Var inte helt peppad på att för andra dagen i rad köra helt slut på mig även om det bara var en intervall. Nu var den dessutom 5 minuter vilket är rätt stor skillnad mot 4. Siktade mentalt på 380 w men när jag körde igång hamnade jag direkt på dryga 400 och ibland stod det 420 w på Zwift skärmen. Det gick en minut det gick två. Nu bara hälften kvar håll i så kanske 400 snitt är möjligt tänkte jag. Pulsen nu uppe högt, redan efter tre minuter långt över 160, men benen riktigt bra nästan aldrig känt något liknande. Kunde hålla nivån hela 4:e min och nu en lång minut kvar. Pulsen nådde 170 hela sista minuten vilket är 99% men med stor möda och nästan lika mycket mjölksyra som på roddtävlingens sista minut igår kunde jag hålla hela vägen in i kaklet för 415 w snitt vilket är 5.68 w / kg vikt 73. Har som mest gjort 400 w 5 min på en Monark men det var något år sedan så hur nöjd som helst med det här och fattar knappt, var kom den ifrån? När man lägger och lagt så mycket tid under många år på att försöka utvecklas är det en svårslagen känsla att nå en ny högre nivå än någon gång tidigare. Något verkar jag gjort rätt i vinter? 

En vilopuls på rekordlåga 34 tidigare i veckan pekar på bra aerob form.

Det enda tråkiga med det här är att som referens och startvärde inför ett 14 dagars program med avsikt att höja sin nivå tydligt är det lite jobbigt att dra till med ett kraftfullt pers. Så måste mentalt ställa om mig nu på vad som är högt och lågt för att ens ha någon som helst chans att höja den här nivån. 




Ikväll ett lite kortare pass med uppvärmning följt av 10 x 30/30 sek på VO2 nivå / lättare. Påt igen!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar