lördag 11 januari 2014

Tester, förbättring och vit månad

Det är få saker för oss träningsnarkomaner som ger en så skön kick som förbättringar. Träningen har gått helbra nu sista månaderna och det känns som ett tydligt steg i trappan mot högre höjder. 
Vilopuls igår fm (lugnt på kontoret:-)

Idag gjorde jag två test på Monarken, först ett 30 min MAF test där snittet blev 282 w vilket är högsta hittills på Monarken, iofs kanske pulsen oftare låg på 142 än de 140 jag ska försöka hålla under testet. Men helt klart bra gensvar.

Efter några minuters lugnt trampande kom jag på iden att kopiera de 4 Monark tester jag gjort på Sportsupportcenter för att mäta VO2 Max, mjölksyranivåer etc. Hemma kan jag förstås inte mäta just det, men pulsnivåer och testet med motstånd kan jag göra på samma sätt och genom det se status. Under testet så trampar man 4 min på varje motstånd (med blodprov i slutet av varje intervall) och utan vila höjs motståndet 40 w tills man inte orkar längre. Alla ggr jag gjort testet från hösten 2011 till nu senast i oktober, testprotokoll här Fystest GIH så har jag stupat på samma nivå. Efter 4 min på 360 w har jag varit helt slut och ramlat av cykeln med absurt höga nivåer av mjölksyra 16-18 mmol. Syreupptag och VO2 max nivåer har varit mellan 69-72.6 nu senast i oktober, höga siffror men kraften vill jag gärna få upp lite. Förstås är inte 30 min på dryga 280 w precis innan optimalt för att  prestera på topp men kände ändå att det kanske går att komma längre idag.

Peggade kadensen på 80 och började på 2.5 kg 200 w för att höja med 0.5 kg var fjärde minut. Efter 280 intervallen var pulsen runt 145 så helt ok. 320 w gick också bra med puls på dryga 150 och upp mot 156 på slutet. Ja nu är det "bara" 4 minuter kvar på 360 w så det ska väl inte vara så farligt, eller? Nej det var det faktiskt inte, förstås rejält tungt men inte i närheten av de nära döden upplevelserna jag haft sista två minuterna på testerna vid den här nivån. Puls på slutet 161 så jag kunde ÄNTLIGEN nå 400 w nivån. gjorde en minut där puls 167 vid stoppet. Kanske en minut till hade gått "i skarpt läge", men var lite för nöjd för att köra till max utmattning.

Sammanlagt så var det här testet på en helt annan nivå än de tidigare och en stor förbättring, 5-7 pulsslag lägre per motstånd och kom nu relativt lätt in i 400 w nivån, vilket jag inte varit i närheten av tidigare. Sannolikt är även VO2 Max på högre nivå och förstås mjölksyra på lägre, så helnöjd. Det är den fysiska och psykiska belöningen efter pass som dessa som gör att jag är fast i det här "missbruket". Nu skulle jag min vana trogen en lördag eftermiddag ta en öl och sen ett par glas vin ikväll. Men  för att inte fastna i ett annat bruk (jag vill inte kalla det missbruk) fick jag och  min fru Kajsa för oss efter trettonhelgen att ta en en vit månad. Något jag aldrig gjort tror jag sen jag var 15 år. Så jag får skåla i vatten, kaffe och te ikväll. Inte så kul till middagen men jag måste ju medge att på morgonen och förmiddagen känner man sig ju lite lättare. Tänk om det var för att vi inte drack något vin igår kväll det gick så bra idag? Hemska tanke..

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar