måndag 2 mars 2015

Så hur går det? Blir du nåt yngre eller?

 
Nu är jag 6 veckor in i mitt Project Benjamin Button där jag ska se om det går att bli yngre, eller åtminstone stanna kroppens åldrande process. Så hur går det? Blir du nåt yngre eller? Nja jag är skeptisk.. I alla fall är min fru det:-) Nej skämt åsido, tycker faktiskt det känns bra i kroppen och huvudet. Känner väl inte någon helt avvikande känlsa mot innan då det redan kändes bra för det mesta och jag haft förmånen att vara skadefri och frisk i flera år nu. Men helt klart en lite lättare, piggare känsla i kropp och huvud med mer skärpa. Mindre stelhet och inga tendenser till värk någonstans i kroppen. Känns som återhämtningen efter träning också går lite snabbare. Prestandan på träningar känns också som de har gått åt rätt håll senaste tiden med snabbare cykling till mindre upplevd ansträngning. Men mitt gråa eller t om snart vita hår har inte börjat gå tillbaka än..

Vad gör jag annorlunda mot förut? Jag började de tre första veckorna att testa en ganska strikt Paleo / LCHF kost med mycket få kolhydrater. Spännande upplevelse, efter några trötta dagar i början mådde jag bra och speciellt häftig känsla att kunna köra 3 timmar cykel i hygglig fart på bara vatten och när man kommer hem fortfarande inte behöva slänga sig till kylen för mat och påfyllnad. Att kunna gå till största del på "fettdrift" utan dippar eller hungerkänslor ger lite av en "superman" känsla Efter några veckor och lite mer studier inom området så kände jag dock av flera skäl att jag ville modifiera om kosten lite och hittade Paleo for Athletes länken ger en bra sammanfattning över boken jag läst och vars råd jag nu följer. Kortfattat handlar det om att äta Paleo mat all tid förutom innan, under och fönstret efter lång eller hård träning då kolhydrater fylls på för att optimera återhämtning och påfyllnad av glykogendepåerna. Tror den approachen kommer passa mig kanon. Dels så inbillar jag mig att min naturliga fettdrift jämfört med många andra är bättre. Har märkt det på långa lopp, inte minst Vätternrundorna då jag klarat mig bra så jag tror inte jag behöver Ketos stadie för att kunna nyttja fettdrift hyggligt. Har också nu tydligt märkt att topprestationen och återhämtningen blir bättre med kolhydrater, precis som Dr Cordan och tränargurun Joe Friels bok ger uttryck för.

Sen finns det en logistisk anledning. Jag har fru och tre döttrar som inte är så pigga på att gå all in Paleo och då blir det för omständligt med för mycket dubbla menyer. Ja och så är det ju förbannat gott också ibland med kolhydrater. Jag är inte på något sätt någon mattaliban utan äter av allt. Fokus nu på fisk, kött, fågel, grönsaker, frukt och ägg. Mindre ris, potatis, pasta, socker och spannmål. Utom vid träningsfönstren då glykogenlager behöver fyllas på.

Det som försämrar fettdrift på träning är om du proppar i dig kolhydrater med högt GI som som driver insulin och försämrar, blockerar fettdriften. Har köpt en sportdryck utan socker som ger ett extremt jämnt och långt kolhydrattillskott utan insulinspike som jag fick tips på av Dr Gitterle. Den heter Generation Ucan har testat den 4 gånger nu på längre pass, känns riktigt bra. Lite tendens till mjölig smak men skönt att slippa sockersmaken många timmar i sadeln.

Jag gick ner tre kilo första veckan med kostomläggningen och håller det för närvarande. Lite mer muskler klart mindre fett Vera tycker det är kul med en pappa som har magrutor vilket inte synts till tidigare på 48 år. 72 kg /178 cm. Vår våg säger 7% kroppsfett nu tror den visar lite i underkant kanske 10% någonstans skulle jag gissa nu. Som cyklist skulle jag bli lättare och kanske lite snabbare om jag helt slutade med styrketräning för överkropp. Men man vill ju liksom inte se ut som ett benrangel heller, någon måtta får det ju vara på tokigheterna. Försöker också träna benböj några gånger i veckan med lite tyngre vikter och 5 reps. Har helt klart blivit starkare de senaste månaderna men tycker det går lite sakta framåt med styrkan i just benböj.

Förutom kostexperimenten är förstås den stora skillnaden alla tillskott jag äter för att reversera / stoppa kroppens åldrande processer. Man kan ju lätt tycka att det är suspekt och humbug men känner mig rätt säker på att det ligger mycket relevans i de flesta för att inte säga allt innehåll i den "Synergy Life Matrix" plan som Dr Gitterle författaren till boken Growing Young förespråkar. Jag äter sedan 6 veckor en massa vitaminer, aminosyror, Curcumin, Resveratrol och annat på daglig basis.

För dig som tycker ämnet är intressant så rekommenderar jag att titta på Dr Gitterle advances in anti aging en film från ett föredrag där han berättar om hur, vad och varför både med kost och tillskott.

Jag kör vidare ett tag till med mitt experiment. Det blir spännande att utvärdera nu också efter våren när jag skall bli försökskanin på stor GIH studie. Under 6 veckor med start 9 mars ska jag träna högintensiva intervaller tre gånger i veckan på GIH kombinerat med en massa testande. Lär bli svettigt..


2 kommentarer:

  1. Spännande att följa som sagt. Har du kollat något på http://www.dnafit.com ? För att se vilken kost och träning som passar dig bäst enligt dina gener. http://blog.primalblueprint.com/episode-56-andrew-steele-of-dnafit/

    SvaraRadera
  2. Tack för tipset Staffan låter nu spännande läste lite om det nu. Hyggligt hitech om man säger så:-)

    SvaraRadera