Ikväll när jag cyklade hem från jobbet kom jag att tänka på filmen och kände en mental koppling och metafor till konceptet. Att transformera min hjärna och kropp till en högre och effektivare version av mig själv. Fast utan hjälp av kemiskt knark (känns inte så hållbart över tid) utan mer genom bra livsstil i kombination med rätt näring och nutrition, träning och vila. Samt inte minst mentala bilder. Tror stenhårt på epigenetics och att vi kan påverka våra gener och mitokondrier med vår livsstil och principen ”du blir vad tänker”. Skrev ett inlägg om det i somras som även innehåller en länk till ett bra poddavsnitt i ämnet Epigenetics: https://cellexir.se/blogs/news/dina-gener-arv-miljo-its-how-you-play-your-pianoJag fyller 51 om några veckor och tycker mig utvecklas i rätt riktning mentalt och känner mig lite mer hjärnstark. Jag har heller aldrig varit starkare eller snabbare på cykeln. Jag är helt övertygad om att jag kan komma mycket längre på båda planen. Dock betydligt närmare full potential fysiskt förstås efter all cykelträning. Är däremot nybörjare på hjärnträning. Även om den också tränas väldigt mycket av fysisk aktivitet. Var på en intressant föreläsning förra året med överläkaren och hjärnspecialisten Anders Hansen som bl.a skrivit boken Hjärnstark. Han säger så här om varför träning gör våra hjärnor yngre:
Hur ska jag då göra det? Senaste månaderna har jag blivit mer och mer intresserad av ”Biohacking” och hur jag kan få bättre funktion av mina mitokondrier i hjärna och kropp. Jag läser just nu en bok i ämnet som heter Headstrong skriven av David Asprey (entreprenören bakom Bullet Proof serien av hälsoprodukter och tillskott) Asprey har gjort en extrem resa. Från gravt överviktig rik dataentreprenör till nu superfit biohacker (och gissar jag än rikare) Asprey har inte lämnat en sten ovänd i jakten på sitt mål att bli 180 år med topphälsa hela vägen.
Jag vet ni tänker nu har både Asprey och undertecknad tappat det helt:-) men jag lovar om du börjar studera hur vår omgivning påverkar inte bara vår allmänhälsa utan inte minst våra hjärnors kapacitet så kommer ni häpna. Tycker boken ger en bra bild över hur man kan bli Headstrong. Den beskriver vilken enorm inverkan på våra mitokondrier och celler vår omgivning och livsstil har. Kost vilken mat driver inflammation insulinspikar och brainfog? Vilken gör tvärtom tanken klarare och snabbare? Inte bara vad man äter utan även när? Periodisk fasta och cellulära vinster med det. Ljus, rött ljus, infrarött ljus och solljus som goda krafter. Motsatsen, kryptonit är blått ljus från dataskärmar mobiler och TV. LED lampor och blått ljus är en riktig bov för hjärnhälsa. Hur reagerar din hjärna och kropp på värme och kyla? Varför är t ex bastu bra? Bastu har vi hemma och gillar det skarpt. Nu står en infraröd bastu (next level shit) också på önskelistan till jul. Träning inte bara för kroppen utan lika mycket för hjärnkapaciteten som bl.a Anders Hansen också slår fast och belyser genom fakta och forskning. Tillskott ett annat stort område både för mig och Asprey, som skriver så här i boken.
Gillar speciellt meningen ”High End Racing Cars require more maintenance and better fuel than your uncles old beater. I may drive a pickup truck but my mitochondria are high performance machines, and i take care of them accordingly.” Som mig & Lucy:-)
Kul också att läsa att det är i stort sett de tillskott jag själv tar som ”biohackergurun” Asprey skriver om och rekommenderar för optimal mitokondriefunktion. Flera av dem vi har i vår egen Cellexirhttps://cellexir.se/collections/allm medQ10 & PQQ samt utöver det D Vitamin Omega 3, Magnesium. Vitamin K2 och några till.
Allt hänger ihop. Genom bättre förståelse för olika sakers inverkan på välmående och hälsa har jag också blivit bättre på att identifiera orsaker till både fysisk och kognitiva prestationer eller tillkortakommanden. Jag har sedan två veckor börjat en 16/8 strategi av Time Restricted Eating. Egentligen inget märkvärdigt eller uppoffrande, tvärtom. Låter bara bli frukost måndag- fredag och äter istället lite extra i ”matfönstret” mellan 12-20. Varför kan du lyssna på här i en pod av Rhonda Patrick. Förutom mängder av metaboliska och cellulära fördelar av time restricted eating så pekar studier även på kraftigt ökad uthållighet i konditionssport. Logiken i det är större utnyttjande av fett som drivkälla i och med mer ketoner som frisläpps och skapar förfördelarhttps://itunes.apple.com/se/podcast/foundmyfitness/id818198322?mt=2&i=1000394201738
Nu har jag bara kört den här regimen i två veckor men känns klart spännande pch lovande så här i starten. Det finns många år kvar att lära. Resan har bara börjat det är långt till 180!
MEN WTF ibland måste man släppa det långsiktiga och ”unna sig lite” som Tabita sa. Vill inte bli asket. Så ikväll gjorde tjejerna och jag en stor hemgjord pizza (iofs med en hel del nyttigheter på) och till det en pilsner. GOTT!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar