onsdag 31 juli 2013

The Talent Code och Bragden

Igår sände SVT en lysande dokumentärfilm om det svenska pingisundret på 80 och 90 talet, Bragden, det var andra gången den gick. Har sett båda och blev inte mindre fångad igår. Har ni det minsta sportintresse och missat den så se den på SVT Play. 

Jag har precis läst ut en bok som heter The Talent Code av Daniel Coyle och det var nästan kusligt hur bra teorierna om framgångsrecept från boken praktiserades i verkligheten av pingislegenderna JO Waldner, Jörgen Persson, Mikael Appelgren och de andra i laget som under en 15 års period blev en riktig världsmakt i en stor global sport. Märkligt nog så hände samma sak i svens tennis under samma period. Något som nu med ingen svensk topp 500 i världen i tennis och inte mycket till världklass i pingis heller kan te sig helt obegripligt?


Hur blir man världklass? Det är det boken handlar om. I huvudsak så är budskapet. Greatness isn't born it's grown. Genom att ägna sig åt "deep practice" skapar man Myelin ett slags skal eller "insulation" kring de nervbanor man använder för sin respektive idrott, instrument eller vilken profession som helst. "Skill is insulation that wraps neural circuits and grows according to certain signals" Ju mer Myelin man skaffar runt sina nervbanor ju bättre blir man. Myelin föds man inte med lika lite som någon föds bäst i världen på något. Vi har olika lätt att ta till oss träning, men bakom en världklass aktör oavsett område ligger ALLTID oerhört mycket träning. Ni har säkert hört talas om "10 000 timmars regeln" för att nå toppklass. Stämmer som hos pingis och tenniskillarna alltid.

Boken skriver också mycket om sk Talent Hotbeds. Ställen som under en tidsperiod skapar exceptionellt och opropertionerligt många värdklassaktörer. Precis det som hände med pingis och tenniskillarna. Vad beror det på? Först behövs en "ignition" något eller någon som utlöser en tro på att det här är möjligt. Ex tennis förstås Björn Borg och pingis Stellan Bengtsson. Sedan behövs bra tränare och social kultur och miljö. Precis det som gällde för tennis och pingis denna tidsperiod. Jag är årsbarn med Jörgen Persson och Stefan Edberg som liksom jag själv kommer från Västervik. Jag tror inte svenska städer under denna era missade många hungriga ungdomar som var sugna att spela dessa sporter. Själv brann jag för bordtennisen mellan 8-15 års ålder, tränade mycket, men kom inte längre än smålandstopp. Vilka nostalgiminnen jag fick av filmen och gamla legender man såg och kom att tänka på. Tibor Klampar Gabor Gergely. Jiang Jialiang, Chen Longcan & Ma Wenge! Det är ju poesi..

Jag blev ingen pingismästare men alla åren jag cyklade till träningarna 3-4 ggr i veckan året runt kanske byggde så pass mycket myelin kring cyklingens nervbanor att jag nu fått nytta av det i min cykling. ganska troligt faktiskt.

Jag fick dock känna på hur det är att utvecklas i ett Talent Hotbed i en annan sport. I 14 års åldern började jag med den något udda men rejält fysiskt hårda lagsporten Frisbee Ultimate. Västervik hade en klubb med några riktiga eldsjälar. Efter några år hade några i laget blivit så bra att dom fick spela i landslaget i Ultimate. Ignition, kan dom kan jag. Vi tränade som galningar och när jag var 19 år blev jag också uttagen till landslaget. Ett tag när jag var i 20 åldern hade vi i Västervik en hel kedja och 8 av 24 med i landslaget. Jag fick vara med om att vinna EM tvåa i VM och ett 40 tal landskamper och en massa klubbresor med oförglömliga minnen.

Pingisdokumentären visade tydligt att det fanns en hunger att studera och lära av de bästa, alltså kineserna. De åkte dit på månadslånga träningsläger. Videofilmade och nötte träningsmoment gång på gång. Häftigt att se en 17 årig J O stå timvis i sträck och träna servar. Det tog dom nästan 10 år att komma ifatt och sen t om förbi kineserna. Ignition, träning och en grupp som trodde det var möjligt gjorde att de lyckades. Och när toppen lyckades kon dom andra efter som på ett pärlband. Erik Lindh var topp 10 i världen och platsade inte i laget. Ulf Tickan Carlssom och Ulf Bengtsson vann båda EM, Peter Karlsson var också absolut världsklass.

Samma med tennisen. Förutom Wilanders 1 ranking och Edbergs 6 grand slam titlar var t ex Jocke Nyström topp 10 rankad, Anders Järryd likaså. Henrik Nyström och Kent Carlsson var under en period bäst i världen på grus. Det är helt galet att tänka sig idag. Framgång föder framgång. 

Aktuella exempel på Talent Hotbeds de Korenska golfdamerna. Ignition Se Ri Pak första majorseger. Nu totalt dominerande på LPGA med ca 40 spelare av 130. De ryska tennistjejerna. Ignition Anna Kournikova nu Sjarapova. Myskina, Dementieva och flera.

Det här gäller inte bara i sportens värld utan inom alla områden. Sillicon Valley för IT utveckling och företagande. Florens 1440-1490 fostrade en hel drös av världens genom tiderna mest ansedda målare. Michelangelo. Da Vinci och många mer. Hur kunde Florens fostra så mycket konstnärstalang under så få år? Var de mer begåvade? Nej Ignition och sedan lärlingssystem med deep practice >10000 timmar gjorde det möjligt.Da Vinci var lärling till Verrochio, Verrochio under Donatello. Michelangelo under Ghirlandio. Ghirlandio under Baldovinetti. Alla bodde på gångavstånd och träffades frekvent. En perfekt Talent Hotbed.

Idag har jag varit ute i knappa 3 timmar och "vävt" myelin kring mina cykelnerver på ett fint pass på dryga 10 mil. Känns härligt. Förmågan att växa Myelin är god upp till 50 års åldern för att sedan avta. Jag har några år till på mig att nå högre höjder. Det myelin man skaffat finns där och tappas bara av sjukdom. Det är därför många veteraner som varit värdklass håller hög klass långt upp i åldrar med bara underhållningsträning.

Kör hårt och lycka till med Myelinbygget.


2 kommentarer:

  1. ojojoj, då är det försent för mig att förbättra mig och lika bra att jag slutar kämpa vidare, har börjat träna vid 50-årssträcket och bara hållt på i 4 år, lika bra att ge upp då....."i sina bästa år"

    SvaraRadera
  2. :-) nej Catrine så bokstavligt ska du nog inte ta det. Kör hårt så ska du se att förbättring kommer..

    SvaraRadera